Ubijeni talibani, spriječen napad na Kabul

Afganistanske vlasti i strane trupe pod vodstvom NATO-a tvrde da sporadični napadi ne ukazuju na slabost afganistanske vojske (Reuters)

Afganistanske snage sigurnosti usmrtile su najmanje osmoricu boraca, za koje tvrde da su talibani, tokom sedmosatne oružane bitke u Kabulu.

Afganistanske vlasti saopćile su u četvrtak da je oružana borba uslijedila nakon što su spriječile planirani napad talibana u prijestolnici.

Vojnici iz afganistanske obavještajne službe, Nacionalne uprave za sigurnost (NDS), lansirali su napad u tami, ušavši u uporište talibana u zgradi u naselju Pul-e Charkhi u jedan sat ujutro po lokalnom vremenu.

„Već smo ubili osmoricu i, također, zaplijenili eksplozive. Imali su za cilj da uđu u zgradu u Kabulu i lansiraju kombinirani napad na snage sigurnosti, Vladine urede i urede stranih agencija“, kazao je glasnogovornik NDS-a za Reuters.

Serija napada

Talibani su izdali saopćenje u kojem su odbacili tvrdnje da je akcija u četvrtak izvedena protiv njihovih boraca.

Talibani su 15. aprila izveli napad u centru Kabula, prilikom kojeg su okupirali gradilište višespratnice i ispaljivali rakete na centar, te ga zasipali paljbom iz lakog naoružanja, dok nisu ubijeni u borbama.

Krajem juna, talibani su napali hotel na jezeru u predgrađu Kabula, nakon čega je uslijedila cjelodnevna borba s afganistanskim snagama sigurnosti.

Afganistanske vlasti i strane trupe pod vodstvom NATO-a tvrde da sporadični napadi ne ukazuju na slabost afganistanske vojske i obavještajnih službi uoči povlačenja većine stranih borbenih jedinica, koje će biti okončano 2014.

Izvor: Agencije