Dodatne optužbe protiv osumnjičenog naciste

Laszlo Csatary je 1948. godine osuđen u odsustvu na smrt u tadašnjoj Čehoslovačkoj (Reuters)

Slovački pravosudni organi saopćili su u četvrtak da je još optužbi podneseno protiv osumnjičenog za nacističke zločine Laszla Csataryja, koji se nalazi u pritvoru u Mađarskoj.

Centar Simon Wiesenthal tvrdi da je 97-godišnji Csatary bio policijski komandant zadužen za geto u slovačkom gradu Košice i da je od 1941. do 1944. godine poslao blizu 15.700 Jevreja u logore.

“Jedan stanovnik Košica, čiji je otac deportiran u Njemačku u januaru 1945. godine, u srijedu je podnio tužbu protiv Csataryja za zločine protiv čovječnosti”, rekao je predstavnik Ureda tužioca u Košicama Milan Filičko.

Nepoželjni građani

“Optužbe uključuju odgovornost Csataryja za deportacije građana Košica u Njemačku”, naveo je Filičko.

Od novembra 1944. do januara 1945. godine, između 500 i 700 ljudi ubijeno je u Košicama, uključujući njih 12 koji su obješeni u centru grada, piše slovački dnevnik SME.

“Csatary, koji je tada bio viši policijski oficir treba, također, snositi odgovornost za te zločine”, smatra jedan drugi građanin Košica koji je podnio optužbu protiv Scataryja, a želio je ostati anoniman, piše list.

Slovački pravosudni organi imaju rok od 30 dana da odluče da li će i zvanično optužiti Csataryja.

List piše da je on, kao član “komiteta za čišćenje grada od nepoželjnih građana”, pomogao da se sačini lista od blizu 1.200 stanovnika Košica koji nisu podržavali nacistički režim.

Bezbrižni trgovac umjetninama

Ministar pravde Slovačke Tomaš Borec rekao je u ponedjeljak da želi da Csataryju bude suđeno u Slovačkoj.

“Csatary je porekao sve optužbe”, rekao je njegov advokat Gabor Horvat novinarima nakon trosatnog saslušanja iza zatvorenih vrata 31. jula.

Mađarska protiv njega još nije podigla zvaničnu optužnicu.

Csatary je 1948. godine osuđen u odsustvu na smrt u tadašnjoj Čehoslovačkoj, ali je bezbrižno živio u Kanadi kao trgovac umjetninama, sve dok mu nije odzeto državljanstvo tokom 90-ih, kada se vratio u Mađarsku.

U svojoj domovini živio je mirno sve dok Centar Simon Wiesenthal, uz pomoć britanskog tabloida The Sun, nije skrenuo pažnju na njegov slučaj. Mađarske vlasti su ga uhapsile 18. jula.

Izvor: Agencije