Norveška: Štrajk smanjio proizvodnju nafte

Proizvodnja prirodnog gasa je u porastu (Reuters)
Proizvodnja prirodnog gasa je u porastu (Reuters)

Proizvodnja nafte u Norveškoj, važnom svjetskom izvozniku tog energenta, pala je u julu zbog štrajka koji je početkom tog mjeseca rezultirao prekidom eksploatacije na nekoliko nalazišta, pokazali su u petak zvanični podaci.

U saopćenju Vlade u Oslu se navodi da je proizvodnja prošlog mjeseca pala za samo 0,6 posto u odnosu na juni, na prosječno 1,48 miliona barela na dan. Štrajk je započet još u junu, a julska proizvodnja je bila za pet posto niža u odnosu na zvaničnu prognozu norveške državne Agencije za energetiku, prenijela je agencija AFP.

Podaci za sedam mjeseci zaključno sa julom pokazuju da je proizvodnja nafte u Norveškoj bila 0,5 posto niža od zvanične prognoze.

Početkom godine je norveški Direktorat za naftu objavio prognozu da će u ovoj godini proizvodnja najvažnije energetske sirovine pasti na 1,6 miliona barela na dan, sa 1,7 miliona barela na dan iz prošle i 1,8 miliona barela na dan iz 2010. godine.

Sa druge strane, preliminarni podaci su pokazali da je proizvodnja prirodnog gasa u julu u Norveškoj porasla na skoro 9,1 milijardu kubnih metara, što je 6,5 posto više u odnosu na junskih 8,5 milijardi kubnih metara.

Pojeftinila sirova nafta

Sirova nafta je u petak tokom elektronskog poslovanja na berzi u New Yorku pojeftinila nakon što su se u medijima pojavile najave da bi SAD mogle posegnuti za zalihama nafte kako bi podstakle pad cijene tog energenta.

Cijena američke “lake” nafte za terminsku isporuku u septembru je na njujorškoj robnoj berzi pala 49 centi, na 95,11 dolara za barel, nakon rasta u četvrtak od 1,27 dolara, dok je u isto vrijeme evropska “brent” nafta na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu poskupjela 1,34 dolara, na 113,94 dolara za barel, prenijela je agencija AP.

Analitičari navode kako je cijena najvažnije energetske sirovine pala nakon tri uzastopna dana rasta, kao reakcija na izvještaje da se SAD spremaju na pokušaj sprečavanja daljeg poskupljenja nafte.

“Pad cijene nafte su izazvale vijesti da se SAD spremaju posegnuti u strateške rezerve tog energenta, što je uticalo na tržište”, izjavio je analitičar singapurske konsultantske firme ANZ Research Nick Trevethan.

Trgovac naftom Stephen Schork je u medijskom komentaru nagovijestio da administracija američkog predsjednika Baracka Obame možda traži načine da spriječi nagli rast cijene “tečnog zlata”.

On je naveo da se “sa poskupljenjem nafte povećavaju šanse da će Bijela kuća poduzeti nešto da to spriječi”.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO