NATO odbacio saopćenje Mulla Omara

U rijetkom saopćenju lidera talibana govori se o pobjedi na ratištima protiv NATO-a (Reuters)

Talibanski lider Mulla Omar izdao je saopćenje koje je zapovjednik NATO-a u Afganistanu odbacio u petak i nazvao ga “porukom mržnje poremećenog čovjeka”.

U rijetkom saopćenju lidera talibana govori se o pobjedi na ratištima protiv NATO-a, prenosi AFP.

General John Allen nazvao je saopćenje “nepogrešivom porukom smrti, mržnje i beznadeža za afganistanski narod” uoči Bajrama, kojim se obilježava okončanja mjeseca posta ramazana.

Nazvavši Omara “poremećenim čovjekom”, koji se koristi “jezikom luđaka”, Allen je ismijao pozive talibanskog lidera da se izbjegavaju civilne žrtve.

Mulla Omar je u saopćenju, napisanom na sedam stranica, naveo da razgovori sa SAD-om ‘ne znači odustajanje od naših ciljeva’.

“Ili Omar laže, ili ga njegove pristalice ne slušaju, ali je jasno da afganistanski civili plaćaju cijenu za njegovo korumpirano liderstvo”, kazao je Allen.

Mulla Omar je u saopćenju, napisanom na sedam stranica, naveo da razgovori sa SAD-om “ne znači odustajanje od naših ciljeva”.

Umjesto toga, usmjereni su na pokretanje procesa razmjene zatvorenika, otvaranje političkog ureda i “postizanje naših ciljeva”, navodeći da su talibani prekinuli pregovore ranije ove godine.

On je nazvao “takozvanu tranziciju”, pod kojom NATO predaje veću odgovornost za rat afganistanskim sigurnosnim snagama, znak da su poraženi.

Izvor: Agencije