Hijab pozvao pobunjenike da se ujedine

Bivši sirijski premijer Riyad Hijab izjavio je u utorak da se Vlada predsjednika Bashara al-Assada raspada i da kontrolira samo 30 posto teritorije države.

Više od 23.000 žrtava

Više od 23.000 ljudi je poginulo u nasilju u Siriji od početka ustanka, u martu prošle godine, saopćio je u utorak Sirijski opservatorij za ljudska prava sa sjedištem u Londonu.

“Do 13. augusta 2012. godine poginule su 23.002 osobe, od kojih 16.142 civila, 1.018 dezertera i 5.842 vojnika”, rekao je direktor Opservatorija Rami Abdel Rahman za AFP, dodavši da je u posljednjih 13 dana poginulo 2.409 osoba.

Među civilnim žrtvama su i oni koji su se počeli boriti protiv režima.

“U sveukupni broj nisu uključeni šabihi (provladine paravojne snage), više hiljada uhapšenih čija je sudbina nepoznata i oni koji su ubijeni a čiji identitet nije potvrđen”, kazao je Rahman.

Nije moguće nezavisno potvrditi broj žrtava u Siriji, a UN je prestao brojati poginule.

Na konferenciji za novinare održanoj u Jordanu, gdje je sa porodicom prebjegao iz Sirije prošle sedmice, Hijab ja kazao da je moral Vlade pao nakon 17 mjeseci revolta protiv vlasti.

“Uvjeravam vas, na osnovu iskustva i nekadašnje pozicije na kojoj sam bio, da režim propada, duhovno i finansijski. Režim ne kontrolira više od 30 posto sirijske teritorije”, rekao je on na prvoj konferenciji za novinare otkako je prebjegao.

Sirijske vlasti su navele da je Hijab smijenjen, dok je on kazao da je podnio ostavku i pridružio se opozicionim snagama.

Hijab je za Assadovu Vladu rekao da je “neprijatelj Boga”.

“Moja je dužnost da operem ruke od takvog korumpiranog režima”, dodao je bivši sirijski premijer.

On je zahvalio Saudijskoj Arabiji, Kataru i Turskoj na njihovoj podršci i zatražio od njih da učine još više za opoziciju.

Posjeta Amos

U utorak je šefica Ujedinjenih naroda za humanitarna pitanja Valerie Amos stigla u Siriju zbog  pogoršane situacije u razorenoj zemlji kako bi razmotrila mogućnost povećavanja humanitarnih aktivnosti.

Amos će se sastati s Vladinim zvaničnicima i humanitarnim partnerima, uključujući loklani Crveni polumjesec, kao i sa Sirijcima, na početku trodnevne posjete Siriji i Libanu, navodi se u saopćenju njenog ureda u utorak.

Posjeta ima za cilj “privući pažnju na pogoršanu humanitarnu situaciju u Siriji i utjecaj konflikta na ljude koji su ostali u Siriji, kao i na one koji su prebjegli u druge zemlje, uključujući Liban”.

Očekuje se da će Amos u Siriji razmotriti načine da se “hitno povećaju humanitarne akcije i smanji patnja civila”.
Amos će se sastati i sa predstavnicima sirijskih vlasti.

‘Oboren borbeni avion’

Posjeta Amos dolazi u vrijeme kada se pojačavaju borbe u dva najveća sirijska grada u utorak, nakon što su snage opozicije saopćile da su srušile borbeni avion snaga presdjednika Bashara al-Assada i uhapsile pilota.

Demonstranti upali u sirijsku ambasadu u Štokholmu

U Štokholmu je uhapšeno 10 demonstranata koji su u utorak upali u ambasadu Sirije u Švedskoj i demolirali njene prostorije, saopćila je švedska policija.

Glasnogovornik policije Sven-Erik Olsson potvrdio je da niko nije povrijeđen i da se svi službenici te ambasade nalaze na sigurnom, prenijela je agencija AP.

Uhapšeni su optuženi za nanošenje materijalne štete na imovini sirijske ambasade, naveo je Olsson.

On je rekao da su demonstranti dio veće grupe koja je protestirala protiv načina na koji se sirijski predsjednik Bashar al-Assad odnosi prema opozicionim grupama u Siriji.

Lokalni komiteti za koordinaciju (LCC) objavili su video na društvenoj mreži YouTube u kojem navode da je srušen avion, a zatim i drugi snimak na kojem pilot navodno daje izjavu. Al Jazeera ne može nezavisno potvrditi sadržaj videosnimaka.

Državna sirijska televizija kazala je da se avion srušio zbog tehničkih problema tokom “regularne misije za obuku”, te da je istraga u toku.

Državna novinska agencija SANA izvijestila je da se pilot katapultirao iz aviona prije nego što se letjelica srušila.

Dok se Assadova Vlada suočava se sve većim diplomatskim pritiskom, predsjednikov savjetnik otputovao je u Kinu, koja je zatražila hitno primirje i politički dijalog kako bi se zaustavio 17-mjesečni konflikt.

Assadov savjetnik Bouthaina Shaaaban pregovarat će s kineskim ministrom vanjskih poslova Yangom Jiechijem i drugim zvaničnicima, saopćilo je kinesko Ministarstvo, dodavši da Peking, također, razmatra da uskoro primi članove sirijske opozicije.

U međuvremenu, u Mekki se održava sastanak Organizacije  za islamsku kooperaciju (OIC), na kojem će biti riječi o prijedlogu da Sirija bude isključena iz organizacije koja broji 57 zemalja članica.

Izvori Al Jazeera i agencije