SAD i Turska o najgorem sirijskom scenariju

Američka državna sekretarka Hillary Clinton kazala je da njena zemlja i Turska formiraju radnu grupu za najgore scenarije u Siriji, uključujući mogući napad hemijskim oružjem na opoziciju.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare u Istanbulu s turskim ministrom vanjskih poslova Ahmetom Davutogluom, Clinton je kazala da će grupa razmotriti vojne, obajveštajne i političke odgovore na mogući razvoj događaja u Siriji.

Sjedinjene Američke Države i Turska složile su se da je potrebno planirati za “groznu mogućnost korištenja hemijskog oružja”, kazala je Clinton.

Pomoć izbjeglicama

“Šta bi to moglo značiti u smislu odgovora, humanitarne i medicinske pomoći i naravno, šta se treba učiniti kako te zalihe oružja ne bi pale u pogrešne ruke?”, dodala je ona.

U julu, glasnogovornik sirijskog Ministarstva vanjskih poslova Jihad Makdissi odbacio je mogućnost korištenja hemijskog oružja, rekavši da će to oružje samo biti korišteno u slučaju strane vojne intervencije u Siriji.

Clinton je obećala dodatnih pet miliona dolara pomoći za ljude koji bježe od nasilja u Siriji, gdje je ubijeno 21.000 ljudi, prema podacima humanitarnih organizacija.

Američka pomoć Sirijcima do sada iznosi više od 80 miliona dolara, izvijestio je reporter Al Jazeere Andrew Simmons sa sastanka u Istanbulu.

“Bez obzira koliko novca date za ovu humanitarnu situaciju, dostavljanje tog novca ljudima je drugo pitanje”, rekao je on.

Na pitanje da li razmatra uvođenje zone zabrane leta, Clinton nije odgovorila direktno, ali jeste potvrdila da je bilo govora o toj mogućnosti, no i dodala da i dalje nema odluke, kazao je Simmons.

“To bi mogao biti jedini način da se pomoć dostavi ljudima i da se pomogne opoziciji”, dodao je on.

U pograničnim izbjegličkim kampovima u Turskoj trenutno je smješteno više od 50.000 sirijskih izbjeglica.

Sirijske izbjeglice na tursko-sirijskoj granici nisu optimistične u vezi sa posjetom Clinton.

”Mi više ne očekujemo pomoć od Hillary Clinton, niti od bilo koje zemlje. Čuli smo brojna obećanja dosad. Slobodna sirijska vojska (FSA) zauzela je veći dio Halepa, i pobijedit će ako Bog da”, rekao je sirijski izbjeglica Khaled.

Potreban snažan izaslanik

Dok vojska predsjednika Bashara al-Assada nastavlja granatirati opoziciona uporišta, u diplomatskim krugovima Lakhdar Brahimi pojavio se kao vodeći kandidat za nasljednika specijalnog izaslanika Ujedinjenih naroda i Arapske lige za Siriju Kofija Annana, koji je najavio ostavku na tu funkciju ranije ovog mjeseca.

Annanov mandat ističe 31. augusta.

Sirijsko nacionalno vijeće (SNC), najveća opoziciona grupa, kaže da će budući specijalni izaslanik biti ”beskoristan” ako bude imao samo malu grupu posmatrača.

”Izaslanik mora biti dovoljno snažan, mora biti naoružan, kako bi zaustavio ubijanja. Ali izaslanik sa 100, 200 ili 300 posmatrača koji ne mogu ništa učiniti je beskoristan. A za njih da budu samo svjedoci ubijanja, pa, nama više ne treba svjedoka”, rekao je član Vijeća Molham Al-Droubi.

Izvor: Al Jazeera