Kina protiv prodaje otočja Diaoyu Japanu

Diaoyu ostrva su sastavni dio kineske teritorije i Kina ima neosporne istorijske i pravne dokaze za to (Reuters)

„Kinesku teritoriju niko ne može kupiti“, izjavio je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Liu Weimin.

Ova izjava je stigla nakon što je japanski premijer Yoshihiko Noda priznao da njegova vlada pregovara sa “privatnim vlasnikom” u vezi nacionalizacije dijela otočja Senkaku, koje Kinezi nazivaju otocima Diaoyu.

“Kineska vlada će nastaviti će da preduzima sve neophodne mjere s ciljem očuvanja suverenih prava otočja Diaoyu”, rekao je Weimin i pojasnio da su ta ostrva sastavni dio kineske teritorije od davnina te da Kina ima neosporive istorijske i pravne dokaze za to.

Nelegalno “ribarenje” japanskih zvaničnika

Za razliku od Kineza, Japanci podržavaju guvernera Tokija Shintaroa Ishihara koji  zagovara planove za kupovinu spornih otočića i smatraju da je vrijeme da japanske vlasti zauzmu odlučnij stav povodom tog pitanja. Smatraju da je potrebno poslati tim stručnjaka kako bi na nenaseljenim otocima  istražitli mogućnost razvoja.

No, Kina smatra da bi kupovina otoka mogla samo povećati ionako već velike tenzije između Tokija i Pekinga. 

Tako je kao incident Kina označila i nedavno „ribarenje“ japanskih vladinih dužnosnika  u vodama u blizini spornih otočića. Kinesko ministarstvo vanjskih poslova kritiziralo je taj „izlet“ kao ilegalan, a na konferenciji za novinare u Pekingu glasnogovornik Liu Weimin je kazao da su japanski dužnosnici bili upozoreni od strane kineskih diplomata da se ne upuštaju u takve avanture.

Iako nikakva službena odluka nije donesena, neki japanski parlamentarni zastupnici dali su podršku daljem istraživanju na otocima.

Otakako je javnost obaviještena o namjeri kupovine otoka Senkaka, gradska vlada Tokija dobila je više od jedne milijarde jena javnih donacija.

Japanski mediji javljaju da je guverner Ishihara već ostvario napredak u razgovorima sa vlasnicima četiri od ukupno pet otočića.

Izvor: Agencije