Afrika treba pomoć za liječenje od HIV-a

Cijena lijekova pala je sa 15.000 dolara po oboljelom na 80 dolara (AFP)

Zajednički program Ujedinjenih naroda (UN) o HIV/AIDS-u (UNAIDS) upozorio je da afričke zemlje i dalje zavise od strane pomoći u liječenju oboljelih od HIV-a i da samo 56 posto oboljelih Afrikanaca ima pristup neohodnim lijekovima.

Krajem prošle godine oko 6,2 miliona ljudi u subsaharskoj Africi su primali antiretrovirusnu terapiju, što je povećanje od oko 1,1 miliona u odnosu na 2010. godinu, istakao je izvršni direktor UNAIDS-a Michel Sidibe i dodao da, međutim, samo 56 posto oboljelih Afrikanaca ima pristup neophodnim lijekovima, prenosi AFP.

On je dodao da je cijena lijekova pala sa 15.000 dolara po oboljelom na 80 dolara i da su mnogi tretmani mnogo jednostavniji za oboljele pacijente nego što je to bilo ranije.

Uoči Međunarodne konferencije o AIDS-u Washingtonu, koja će biti održana od 22. do 24. jula, Sidibe je izrazio zabrinutost što su afričke zemlje i dalje ostale zavisna o strane pomoći u liječenju oboljelih.

“S izuzetkom Južne Afrike, oko 80 posto Afrikanaca s HIV-om ima pristup lijekovima od finansijskih sredstava izvan Afrike. Ovo nije održivo. To je čak i opasno”, upozorio je Sidibe i dodao da budžetska ograničenja u donatorskim zemljama još od finansijske krize 2008. godine izazvale su stagnaciju u odobravanju sredstava i pada od 13 posto.

Sidibe je uputio poziv Afričkoj regulatornoj agenciji za lijekove da “radi” na podsticanju domaće (afričke) proizvodnje lijekova potrebnih za liječenje oboljelih od HIV-a.

Izvor: Agencije