Uzimanje otisaka prstiju na stadionima

Navijači u Argentini ubuduće će morati da daju otisak prsta prije nego što uđu na nogometne utakmice. Ovo su dogovorili argentinska predsjednica Cristina Fernandez i Nacionalna nogometna asocijacija kako bi spriječili ulazak registriranih huligana na stadione i suzbili učestalo nasilje na tribinama prve lige ove zemlje.

Prošle godine u sukobu policije i huligana na ulicama Buenos Airesa, pristalice najuspješnijeg argentinskog kluba River Plate lomile su sve pred sobom. Njihov klub prvi put u istoriji ispao je iz Primere u drugu ligu.

Suspendirana Bombonera

A prije mjesec dana u drugoligaškoj utakmici navijača Rivera ubili su pripadnici njegove navijačke grupe na stadionu Monumental. Argentinska Vlada tada je odlučila da zatvori dio tribine gdje se okupljaju najokorjeliji navijači tog kluba.

Gotovo istovremeno zatvoren je i stadion Boca Juniorsa, najvećeg rivala River Plate. Popularna Bombonera suspendirana je jer su navijači Boke zasuli teren bakljama a linijskog sudiju pogodili u glavu.

Vlasti sada idu i u korak dalje: Svi posjetioci utakmica Primere od iduće sezone će prije ulaska na stadion na mašinama ispred ulaza morati dati otisak prsta.

Argentinska predsjednica Cristina Fernandez kaže:

„Kreirali smo ovaj softver državnim sredstvima i znanjem, ali treba nam i aktivna saradnja svih čelnika klubova: da nam daju informacije o onima koji ne bi trebali da budu na stadionima. To bi bili dodatni podaci o onima koje ima naš pravosudni sistem.“ 

Barra bravas kako se u Južnoj Americi nazivaju organizirane navijačke grupe mnogi analitičari krive za nasilje na argentinskim stadionima. Ali što je i važnije, oni izbjegavaju pravdu zahvaljujući političkoj zaštiti te utjecaju koji su stekli u nogometnim klubovima.

Članovi argentinske nogometne asocijacije pozdravili su prijedlog predsjednice Fernandez. Ona ih je zamolila i da naredni šampionat nosi ime Eve Peron, najpopularnijeg lidera ove zemlje.

Stotinu probnih mašina

„Želim da vas zamolim da na šezdesetogodišnjicu smrti Eve Peron, naredni šampionat bude nazvan Šampionat Eve Peron.“

Na početku sezone u upotrebi će biti stotinu probnih mašina za identificiranje otisaka prstiju navijača, da bi kasnije mogli biti uspostavljeni na ulazima svih stadiona Primere.

Vlasnici klubova i sportski komentatori upozoravaju da će argentinski timovi teško zadržati domaće igrače ukoliko nasilje na stadionima ne bude zaustavljeno.

Izvor: Al Jazeera