Južnoafrikanci slave rođendan Mandele

Južna Afrika danas slavi 94. rođendan, Nelsona Mandele, prvog demokratskog predsjednika te zemlje – borca za ljudska prava i ravnopravnost.

Madiba ili Tata kako ga zovu njegovi sunarodnjaci, zbog svoje borbe protiv aparthejda proveo je 27 godina u zatvoru, a oslobođen je 1990. godine.

Šezdeset i sedam  godina života proveo je boreći se za socijalnu pravdu u zemlji, pa su ljudi širom svijeta pozvani da posvete 67 minuta svog vremena i urade nešto korisno za vlastitu zajednicu.

Antiaparthejd aktivista

Širom Južne Afrike učenici proslavljaju rođendan svog prvog demokratskog predsjednika.

Učenica Kgaogelo Masunhloane kaže:

„Želim ti ugodan dan u društvu tvoje familije, dok mi dajemo svojih 67 minuta za zajednicu.  Hvala ti, Tata,  želimo ti još mnogo godina“.

Enver Surty, zamjenik ministra obrazovanja, govori:

„Želim mu odlično zdravlje, odmor i da poživi još mnogo godina.  Želimo mu sve najbolje u budućnosti i zahvaljujemo iznova i iznova“.

Nelson Mandela rođen je 18. jula 1918. godine.Veći dio svog života proveo je kao antiaparthejd aktivista i lider militantnog krila Afričkog Nacionalnog Kongresa.

Vlasti Južnoafričke Republike hapse ga 1962. i pod optužbom za sabotažu osuđuju na doživotni zatvor. Ipak, nakon višegodišnjeg međunarodnog pritiska i opšte poznatog slogana “Free Nelson Mandela”,  oslobođen je nakon 27 godina.

Na čelu svoje partije pregovorima uspjeva da primora Vladu na održavanje prvih demokratskih izbora u ovoj zemlji 1994.

Socijalna nejednakost

Tada postaje prvi demokratski predsjednik, posvećen borbi protiv siromaštva i nejednakosti u Južnoj Africi.
Međutim, i 18 godina od ukidanja aparthejda socijalna nejednakost je i dalje prisutna na svakom koraku.

Liepollo Lebohang Pheko, politički analitičar, objašnjava:

„Imate ogromu akumulaciju bogatstva u rukama male crnačke elitne grupe u saradnji sa kapitalom bijelaca. To je veoma zbunjujuće za obične ljude“.

I dok Južnoafrikanci slave rođendan omiljenog predsjednika, glavni izazov za današnje i buduće vladare Južne Afrike ostaje razvoj ekonomije i provođenje Mandelinih ideala o ravnopravnosti.

Izvor: Al Jazeera