Napalm djevojčica – 40 godina kasnije

Prije 40 godina fotografija devetogodišnje djevojčice čije tijelo je spaljeno napalmom, pojačala je protivljenje Vijetnamskom ratu.

Jedna od najslavnijih fotografija svih vremena postala je globalni antiratni simbol i pomogla da se okonča sukob u Vijetnamu.

Danas ova žena živi u Torontu, sa suprugom i dvoje djece, i kao ambasadorica UNESCO-a pomaže djeci pogođenoj sukobima.

Sedamnaest operacija

Fotograf Associated Pressa u Vijetnamu Nick Ut zabilježio je agoniju djevojčice Kim Phuc Phante u trenutku kad joj je napalm palio kožu.

“U bolnici sam provela 14 mjeseci. Imala sam 17 operacija. Kad sam puštena kući, bila sam usamljena. Ostala sam sama sa ranama, ožiljcima, bolom, košmarima…”, sjeća se Kim.

Nakon što su Amerikanci 1975. godine otišli iz Vijetnama, “napalm djevojčica” je postala antiratna ikona svoje komunističke vlade. Postala je ambasadorica UNESCO-a, borac za prava najmlađih žrtava rata.

Ponosna na fotografiju

U blizini Toronta, u Kanadi, počela je novi život i stvorila svoju porodicu.

“Ponosna sam na tu fotografiju i smatram je moćnim darom koji sam iskoristila kako bih se borila za mir. Mogu govoriti ljudima da bi svijet bio predivno mjesto kad bi svi naučili živjeti životom ispunjenim ljubavlju, nadom i praštanjem”, ističe Kim.

Žena, čija je agonija pomogla da se okonča rat kad je imala samo devet godina, i dalje pokušava promijeniti svijet.

Izvor: Al Jazeera