Jeremić izabran za predsjedavajućeg GSUN-a

Vuk Jeremić izabran je za predsjedavajućeg Generalne skupštine Ujedinjenih naroda (GSUN), javlja dopisnik Al Jazeere Ivica Puljić. 

Od 193 zemlje članice UN-a, za Jeremića je u petak na East Riveru glasalo njih 99, dok je njegovog protivkandidata, litvanskog ambasadora u UN-u Daliusa Cekuolisa, podržalo 85 zemalja. Od susjednih zemalja Jeremića nije podržala Hrvatska i Albanija, a BiH je bila suzdržana. 

“Dozvolite mi da se iskreno zahvalim državama koje su podržale kandidaturu Republike Srbije. Mi smo mala, zemlja u razvoju koja ne pripada bilo kakvom vojnom i političkom savezu. Zato je istinska čast što smo zadobili poverenje tako mnogo zemalja širom sveta za predsedavanjem glavnim regulatornim i reprezentativnim organom Ujedinjenih nacija”, kazao je Jeremić. 

Prije izbora, na Zapadnom Balkanu Jeremića je podržala Crna Gora, dok su Albanija i Hrvatska bile za Litvaniju. Nakon proglašenja kosovske nezavisnosti Jeremić je gotovo svaku priliku širom svijeta koristio da bi, ponekad i oštro, kritizirao one koji to podržavaju.

“Vidjet ćemo kako će se to razvijati. To naravno ne ovisi samo o predsjedavajućem, dakle to je jedna tema koja je puno šira i u kojoj treba donositi odluke katkad konsenzusom, katkad većinom glasova, različitim vrstama većine glasova. Dakle, ne ovisi samo o predsjedavajućem, ali vidjet ćemo kako će se to razvijati”, kazala je Vesna Pusić, hrvatska ministrica vanjskih poslova. 

Zemlje članice su birale između šefa diplomatije Srbije Vuka Jeremića i litvanskog ambasadora u ovoj organizaciji Daliusa Cekuolisa.

Glasanje je bilo tajno. Predsjedavanje Generalnom skupštinom UN-a u ovom mandatu trajat će od septembra 2012. do septembra 2013. godine.

Odluka da se ovaj put glasa o dva kandidata koji dolaze iz iste grupacije zemalja je neuobičajena, pošto se obično u samoj grupi izabere kandidat, koga Generalna skupština potvrdi aklamacijom.

Ista situacija dogodila se i 1991. godine, između Saudijske Arabije i Jemena, kada je pobijedio kandidat Saudijske Arabije.

U posljednjih pet godina Generalnom skupštinom UN-a predsjedavali su predstavnici Makedonije, Nikaragve, Libije, Švicarske i Katara.

Teško predvidjeti

Jeremić je nedavno izjavio kako je, poslije izbora u Srbiji, veoma teško predvidjeti kakvu će podršku Srbija imati za kandidaturu za predsjednika Generalne skupštine UN-a, ali kako on i dalje vjeruje da je to moguće. 

Njega je od početka podržavala Rusija, a Sjedinjene Američke Države i Njemačka su podržavale Cekoulisa.

Što se tiče regije, Hrvatska je ranije objavila da će podržati Litvaniju, kojoj je svoj glas obećala prije osam godina.

Crna Gora je, također, javila da podržava Jeremića, dok Slovenija i Makedonija nisu saopćile svoj stav.

U Bosni i Hercegovini dva člana Predsjedništva ove države – predsjedavajući Bakir Izetbegović i Željko Komšić rekli su da ne žele podržati Jeremića, dok ga podržava Nebojša Radmanović.

Predsjednik Generalne skupštine UN-a predlaže teme o kojima će Skupština raspravljati, ali odluke tog tijela nisu obavezujuće, za razliku od rezolucija Vijeća sigurnosti.

Izvor: Al Jazeera i agencije