NVO: 18 mrtvih u sukobima širom Sirije

Annan za novu kontakt grupu

Annan će predložiti u četvrtak da zapadne sile, Rusija i Kina osnuju novu kontakt grupu koja bi trebala uvjeriti Damask da pokrene politički dijalog s opozicijom, doznaje se iz diplomatskih izvora.

On bi mogao čak predložiti da Iran i druge važne zemlje na Bliskom istoku uđu u tu grupu, a u četvrtak će se obratiti Generalnoj skupštini i Vijeću sigurnosti UN-a.

Prema pisanju Le Mondea i The Washington Posta, Annan će predložiti Vijeću da se za istim stolom okupe Turska, Saudijska Arabija, Katar, Iran i pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a (SAD, Rusija, Francuska, Velika Britanija i Kina).

Jedan UN-ov diplomat kazao je tim povodom da su te medijske informacije “utemeljene” te da će Annan iznijeti nove prijedloge, jer je njegov mirovni plan za Siriju na “umjetnim plućima.”

“Potrebno je uključiti Rusiju u neku vrstu tranzicijske strategije u Siriji”, rekao je on.

U granatiranju, eksplozijama i sukobima režimskih trupa i pobunjeničkih snaga širom Sirije, uključujući i provinciju Latakija, u utorak je ubijeno najmanje 18 ljudi, saopćila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Između režimskih snaga i pobunjenika izbili su žestoki sukobi u sjevernom predgrađu Damaska Harasti, a pobunjenici, koji su tokom noći krenuli u ofanzivu u sirijskoj prijestolnici i okolini, napali su i kontrolne punktove u blizini Doume, Irbina i Zamalke, u provinciji Damask, navela je sirijska organizacija.

Jedan student je poginuo kada su se režimske snage obrušile na Hreitan, u sjevernoj pokrajini Halep, gdje su ubijena još dva civila, dok su u južnoj provinciji Daraa u nasilju ubijena tri vojnika, a povrijeđeno još osam, prenosi AFP.

Trojica pripadnika sirijskih trupa, među kojima i jedan kapetan, poginula su u eksploziji bombe čija je meta bilo njihovo vozilo u sjeveroistočnoj pokrajini Idlib, u istoj regiji četverica su oficira ranjena u napadu pobunjenika, a u centralnoj pokrajini Hami poginula su dva civila.

Kriza u Al-Heffi

U pokrajini Latakija režimske snage granatirale su grad Shirqaq, usmrtivši tročlanu porodicu, kao i grad Al-Heffu, gdje su poginule još tri osobe, navodi sirijska organizacija sa sjedištem u Londonu.

Ovo granatiranje uslijedilo je poslije sukoba i napada u Latakiji, tokom kojih je u utorak ubijeno 33 ljudi, među kojima 22 vojnika, devet pobunjenika i dva civila, navodi Opservatorija, ističući da su režimske snage i u srijedu, uz tenkove i helikoptere, nastavile napadati Al-Heffu, gdje su antirežimski protesti nedavno eskalirali.

Sirijska organizacija za ljudska prava saopćila je da su pobunjenici koji se bore protiv režima zauzeli dva štaba snaga sigurnosti u Salmi i da je jedan pobunjenik, koji je dezertirao iz regularne vojske, ubijen.

Opoziciono Sirijsko nacionalno vijeće (SNV) pozvalo je posmatrače Ujedinjenih naroda (UN) “da se odmah upute u Al-Heffu kako bi spriječili novi masakr”, prenosi AFP.

Prema podacima Sirijske opservatorije za ljudska prava, u utorak je u cijeloj Siriji ubijeno 55 ljudi, među kojima 26 vojnika, 19 civila i 10 pobunjenika.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov pozvao je u srijedu na održavanje šireg međunarodnog sastanka posvećenog krizi u Siriji na kojem bi učestvovali Iran i Turska, a čija bi svrha bila pružiti podršku mirovnom planu posebnog izaslanika UN-a i Arapske lige za Siriju Kofija Annana.
Lavrov: Podržati Annanov plan [AFP]

Rusija želi širi sastanak

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov pozvao je u srijedu na održavanje šireg međunarodnog sastanka posvećenog krizi u Siriji, na kojem bi učestvovali Iran i Turska, a čija bi svrha bila pružiti podršku mirovnom planu posebnog izaslanika UN-a i Arapske lige (AL) za Siriju Kofija Annana.

“Mi smatramo da je potrebno sazvati sastanak država koje imaju stvarni utjecaj na različite opozicione grupe. Njih nema tako puno”, rekao je Lavrov u Pekingu, gdje učestvuje na samitu o sigurnosti kao član ruske delegacije, na čelu s predsjednikom Vladimirom Putinom.

“To su sve stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a, vodeće zemlje u regiji, to je Turska, a ne smijemo zaboraviti Iran, AL, Organizaciju islamske konferencije (OIC). Mislim da bi mogla pridonijeti i Evropska unija (EU)”, dodao je on.

“Svrha takvog sastanka, različitog od sastanaka ‘Prijatelja Sirije’, koji su posvećeni pružanju podrške SNV-u i njegovim radikalnim zahtjevima, bila bi postizanje dogovora, pošteno i bez dvostrukih mjerila, svih vanjskih igrača o tome da se provede Annanov plan, jer smo ga mi svi podržali”, istakao je Lavrov.

Izvor: Agencije