Breivik je uračunljiv i zakonski odgovoran

U slučaju da sudije utvrde njegovu krivičnu odgovornost, Breivik riskira zatvorsku kaznu od 21 godine (Reuters)

Norvežanin Anders Bering Breivik, kome se sudi za ubistvo 77 ljudi u Norveškoj u julu prošle godine, treba biti smatran uračunljivim i zakonski odgovornim za svoje zločine, izjavila su dvojica psihijatara u ponedjeljak na suđenju, a njihova procjena razlikuje se od psihijatrijske procjene Breivikovog stanja iz aprila.

Breivik insistira da je psihički uračunljiv i priznao je da je počinio ubistva.

On poriče krivičnu odgovornost i tvrdi da su njegove žrtve izdale njegovu zemlju time što su prihvatili imigrante.

Ročište u ponedjeljak trajalo je devet sati i na njemu je razgovarano o psihičkom stanju Breivika.

Pitanje uračunljivosti ključno je za cijeli sudski proces protiv Breivika, napominje AFP.

Završne riječi na suđenju bit će izrečene 21. i 22. juna, a izricanje presude očekuje se u julu ili augustu.

O Breikovoj uračunljivosti na kraju će odlučiti sud u Oslu, nakon prvog nalaza psihijatara da je psihotičan i da je neuračunljiv.

Liječenje ili zatvor

Prema ranijoj proceni psihijatara Sine Sorhajma i Torgeir Husbi, Breivik pati od “paranoidne šizofrenije”, što znači da bi on mogao biti upućen na psihijatrijsko liječenje, a ne u zatvor.

“Nismo vidjeli nikakve znakove psihotičnih simptoma za vrijeme i poslije” napada koje je počinio u centralnom dijelu Osla i na otoku Utoja u blizini prijestonice, rekao je u ponedjeljak psihijatar Agnar Aspas, prenosi AFP.

Aspas i njegov kolega Terje Toerisen su u ponedjeljak pozvani na sud da iznesu svoju procjenu psihičkog stanja Breivika, napominje francuska agencija.

“On najvjerovatnije ne pati od bolesti iz kategorije forenzičke psihijatrije”, dodao je Aspas.

Procjena da Breivik nije bio psihotičan u vrijeme napada i da zato treba biti krivično odgovoran u skladu je s nalazima njihove prve procjene početkom aprila, nekoliko dana prije početka suđenja.

Nova procjena zasnovana je na njihovom posmatranju Breivika tokom devet sedmica suđenja.

Ukoliko ga definitivno proglase neuračunljivim, Breivik ima šanse da izbjegne zatvor i bude do kraja života smješten u psihijatrijsku ustanovu zatvorenog tipa.

Zločin bez emocija

On se, međutim, nada da će biti proglašen krivično odgovornim, kako bi ono što je učinio bilo shvaćeno kao poštovanje i pripadnost ideologiji koju propagira.

Breivik je 22. jula ubio 77 ljudi, pošto je prvo podmetnuo bombu u blizini zgrade norveške vlade u Oslu, poslije čega je otišao na otok Utoja, nedaleko od Osla, gdje je nasumice počeo pucati na učesnike ljetnjeg kampa mladih laburista.

Suđenje Breiviku počelo je 16. aprila u Oslu, a nekoliko dana kasnije taj 33-godišnjak bez izraza bilo kakvih emocija detaljno je opisao kako je na Utoji 75 minuta pucao na mlade laburiste.

Breivik je ocijenio da su njegove žrtve bile “legitimna meta”, pošto su bili pripadnici političke organizacije koja je, kako je rekao, norveško društvo izložila islamu i multikulturalizmu.

U slučaju da sudije utvrde njegovu krivičnu odgovornost, Breivik riskira zatvorsku kaznu od 21 godine.

Prema norveškom zakonu, ta kazna može biti produžena ako se po njenom isteku utvrdi da je on i dalje opasan po društvo.

Izricanje presude bit će ili 20. jula ili 24. avgusta.

Izvor: Agencije