Zoellick: Evropski lideri moraju reagirati

Robert Zoellick se povlači sa mjesta predsjednika Svjetske banke 1. jula (Getty Images)

Evropski lideri koji rješavaju pitanje suverenog duga učinili su premalo, a i to što su učinili – učinili su prekasno, izjavio je odlazeći predsjednik Svjetske banke (SB) Robert Zoellick.

Apelirajući na Evropu da reagira brzo, on je upozorio kako riskira da izgubi utjecaj, dok se zemlje u razvoju suočavaju s neizvjesnostima na tržištu.

“Evropski političari uvijek reagiraju dan kasnije i obećavaju uvijek jedan euro premalo, a onda, kada postane ‘gusto’, oni dodaju nova likvidna sredstva”, rekao je Zoellick u intervjuu za njemački magazin Spiegle.

Iako je to kupilo određeno vrijeme, kaže on, to ne rješava strukturalne probleme eurozone.

“Više se ne radi o tome koji model Evropljani trebaju izabrati. Oni se moraju samo odlučiti, i to brzo”, rekao je.

Prema njegovim riječima, Evropa će izgubiti globalni utjecaj ako nastavi posustajati.

“Evropski lideri moraju toga biti svjesni”, kazao je Zoellick, dodajući da Njemačka treba preuzeti vodeću ulogu i nastaviti insistirati na fiskalnim i strukturalnim reformama.

Nesigurnost povećava troškove

On je istakao da Evropa ne smije dozvoliti da bude stalni talac Atine, mada bi izlazak Grčke iz eurozone imao ogromne posljedice.

“Taj osjećaj nesigurnosti ne smije dovesti do toga da Evropa daje Grčkoj sve što vlada u Atini poželi. Ako grčko rukovodstvo prijeti da će napustiti eurozonu, onda ostatak Evrope mora razviti mehanizam koji će ublažiti posljedice toga”, rekao je on.

U odvojenom intervjuu za britanski Observer Zoellick je upozorio na rizik od “trenutka Lehman Brothersa” ako se kriza ne rješava pravilno, što se odnosi na bankrot američke banke u septembru 2008. godine, koji je doveo do globalne finansijske krize.

Zoellick se povlači sa mjesta predsjednika SB-a 1. jula, a naslijedit će ga Jim Yong Kim.

Zoellick je rekao da zemlje u razvoju moraju prihvatiti nesigurnost koja dolazi iz eurozone i širih finansijskih tržišta.

“Nesigurnost na tržištima sada počinje povećavati troškove za zemlje u razvoju”, kazao je on.

Eurozona će biti na dnevnom redu samita G-20 u ponedjeljak i utorak Meksiku, posebno u okviru teške situacije u Španiji i Italiji.

Izvor: Agencije