Potonuo brodić kod Bahama, 11 mrtvih

Vatrogasci su pomagali u spašavanju preživjelih (wcsh6)

Spasilačka služba je izvukla tijela 11 Haićana koji su se utopili kada je potonuo prepuni brodić kod obala Bahama, a 12 osoba se vode kao nestale, saopćile su u srijedu američke i bahamske vlasti.

Među utopljenim i nestalim ima i nekoliko djece, izjavila je glasnogovornica Kraljevske policije Bahama u Freeportu. Ona je rekla da je petero ljudi preživjelo brodolom čamca dugog 7,5 metara u kome se nalazilo 28 osoba kada je isplovio iz luke na Haitiju, prenosi AFP.

“Ne znamo kada je brodić isplovio sa Haitija, a preživjeli su nam rekli da je potonuo u nedjelju, na tri-četiri sata plovidbe od ostrva Abaco kod sjevernih Bahama”, dodala je ona.

Glasnogovornik američke Obalske straže izjavio je da je ovaj čamac doživio brodolom na plovidbi ka Sjedinjenim Američkim Državama.

Preživjeli, koji su uspjeli doplivati do obale, prijavili su brodolom policiji Bahama koja je pozvala američku Obalsku stražu.

Spasilačka operacija nastavila se i u srijedu.

“Preživjelo je pet haićanskih imigranata”, kazala je glasnogovornica Kraljevske policije i dodala da su imigranti plovili ka Floridi kada im se motor pokvario.

Policija je privela preživjele i ispituje ih.

Prenatrpani brodovi i čamci redovno pokušavaju doploviti na Floridu iz siromašnih zemalja kao što su Haiti ili Kuba, podsjeća AFP.

Izvor: Agencije