Višegradska grupa formira borbenu jedinicu

Vondra: Želimo formirati borbenu jedinicu za snage EU do kraja prve četvrtine 2016. godine (EPA)

Ministri odbrane država Višegradske grupe, koju čine Poljska, Češka, Slovačka i Mađarska, složili su se da formiraju zajedničku borbenu jedinicu od 3.000 vojnika koja će biti na raspolaganju Evropskoj uniji.

„Želimo formirati borbenu jedinicu za snage EU do kraja prve četvrtine 2016. godine“, rekao je češki ministar odbrane Alexandr Vondra u obraćanju novinarima u mjestu Litomerice nedaleko od Praga.

Vondra je dodao da će to biti jaka jedinica od najmanje 3.000 vojnika.

Nova borbena jedinica bit će pod komandom Poljske, a njena prva vježba trebala bi biti održana 2015. godine, prije nego što postane potpuno operativna.

„Ovo je jasan signal da četiri srednjoevropske države mogu preuzeti na sebe takav zadatak, bez velikih evropskih sila iza sebe“,dodao je češki ministar.

Ministri država Višegradske četvorke složili su se i da održavaju zajedničke vojne vježbe poslije okončanja svojih misija u Afganistanu, gdje ukupno imaju oko 3.600 vojnika.

Sve četiri države ove grupe bile su dio Varšavskog pakta, a postale su članice EU i NATO 2004. i stvorile Višegradsku grupu kako bi promovisale regionalnu saradnju.

Izvor: Agencije