Švedska pobjednik 57. Pjesme Evrovizije

Organizatori očekuju da će takmičenje, pored 20.000 posjetilaca u Kristalnoj areni, pratitit i oko 200 miliona gledalaca kraj malih ekrana (EPA)

Šveđanka Loreen s pjesmom “Euphoria” pobijedila je na 57. takmičenju za najbolju pjesmu Evrope, održanom u Azerbejdžanu, dok je predstavnik Srbije Željko Joksimović završio je na trećem mjestu.

Na drugo mjesto se plasirala Rusija. Od ostalih predstavnika iz regije, Makedonija koju je predstavljala Kaliopi zauzela je13. mjesto, predstavnica BiH Maya Sar plasirala se na 18. mjesto.

Nakon spektakularnog otvaranja finalne večeri i vatrometa, u finalu Eurosonga na sceni Kristalne arene predstavili su se izvođači iz 26 zemalja: Rumunije, Moldavije, Islanda, Mađarske, Danske, Albanije, Kipra, Grčke, Rusije, Irske, Litvanije, Srbije, Ukrajine, Švedske, Makedonije, Norveške, Estonije, Malte, Turske, Španije, Francuske, Italije, Velike Britanije, Njemačke i Azerbejdžana.

Prema ocjenama stručnog žirija i milionskog auditorija iz 42 zemlje, najbolja pjesma Evrope je “Euphoria”, koju je izvela švedska predstavnica Loreen. Upravo Švedska pjesma predstavnica je bila glavni favorit na kladionicama.

Takmičenje je pratili oko 20.000 posjetilaca u Kristalnoj areni, te 200 miliona gledalaca kraj malih ekrana.

Izvor: Agencije