Motorola pod istragom Evropske komisije

Google je nedavno kupio Motorolu Mobility zbog velikog broja patenata koje je posjedovala (Reuters)

Evropska komisija (EK) pokrenula je dvije istrage o zaštiti patenata kompanije Motorola Mobility, poslije slične akcije protiv Samsunga.

EK želi provjeriti da li je Motorola Mobility prekršila pravila Evropske unije (EU) o konkurentnosti podnošenjem zahtjeva da se ograniči prodaja Apple i Microsoft proizvoda, poput iPhonea, iPada, Windowsa i XBoxa, da bi, navodno, zaštitila patente koje je proglasila suštinskim za svoje poslovanje.

Samsung, Motorola Mobility, Microsoft i Apple uključeni su u seriju sudskih postupaka širom Evrope u vrijeme rasta potražnje za pametnim telefonima i tablet računarima.

Google, koji je u procesu kupovine Motorole Mobility, poslao je pismo ostalim tehnološkim gigantima i garantirao im da će pošteno štititi svoje patente.

Evropski regulatori saopćili su da će odmah razmotriti ovo pitanje na zahtjev Applea i Microsofta, prenosi agencija Bloomberg.

Glasnogovornik Googlea u Briselu Al Verney izrazio je zabrinutost zbog zloupotrebe patenata, uključujuči podnošenje tužbi i zahtjeva za naplatom odštete čija je meta operativni sistem Android.

Izvor: Agencije