Liberali imaju izglede za Bundestag

Liberalima vicekancelara Philippa Roeslera već duže vremena ide veoma loše: izgubili su dvije trećine biračkog tijela (AP)

Njemački liberali, koalicioni partneri kancelarke Angele Merkel, prvi put od prošlog ljeta imaju izglede da uđu u Bundestag, pokazala je anketa koju je objavio Bild am Sontag. Po istoj anketi, ova bi stranka mogla, na saveznom nivou, osvojiti neophodnih pet posto glasova.

Demohrišćani Angele Merkel bi dobili 35 posto, što je nešto bolje nego u prošlosedmičnoj anketi, a najjača opoziciona partija, Socijaldemokratska stranka, 26 posto glasova, što je neznatni gubitak popularnosti u odnosu na prošlu sedmicu.

Za preporod liberala, kojima je pečat dao bivši šef njemačke diplomatije Hans Dietrich Genscher, danas biju bitku mladi Christian Lindner (33) i skoro duplo stariji Wolfgang Kubicki, moćni političar britkog jezika, koji će se 6. maja na izborima u Schleswig-Holsteinu, pokrajini na krajnjem sjeveru, boriti za ulazak u pokrajinski parlament.

Zeleni bi dobili 13 posto, za njima slijede „pirati“ sa 11 posto glasova, ljevica sa sedam posto. Ostale partije bi dobile tri posto glasova biračkog tijela Njemačke.

Kada je riječ o liberalima vicekancelara Philippa Roeslera, njima već duže vremena ide veoma loše i oni su „uspjeli“ izgubiti dvije trećine biračkog tijela od prošlih saveznih izbora 2009. godine, kada su, pod vodstvom šefa diplomatije Guida Westerwellea, dobili skoro 15 posto glasova, .

‘Biti ili ne biti’

Za preporod liberala, kojima je pečat dao bivši šef njemačke diplomatije Hans Dietrich Genscher, danas biju bitku mladi Christian Lindner (33) i skoro duplo stariji Wolfgang Kubicki, moćni političar, britkog jezika koji će se 6. maja na izborima u Schleswig-Holsteinu, pokrajini na krajnjem sjeveru, boriti za ulazak u pokrajinski parlament.

Lindner, bivši generalni sekretar stranke i nosilac izborne liste liberala na pokrajinskim izborima u Sjevernoj Rajni Vestfaliji, gdje će se, sudeći prema mišljenjima nekih analitičara, raditi o „biti ili ne biti“ za partiju, ovih dana je na partijskom kongresu slavljen, kako je pisala štampa, kao mesija.

On važi za političkog „nosica nade“, odličnog govornika i veoma popularnog političara za koga se špekulira da bi mogao biti budući partijski šef.

Izvor: Agencije