Mučenje i ponižavanje u izraelskim zatvorima

Zajednički protesti Islamskog džihada i Hamasa (AFP)

Organizacije za ljudska prava saopćile su da oko 2.000 zatvorenika štrajkuju glađu, u znak protesta zbog uvjeta u zatvorima, a hiljade Palestinaca je organiziralo miting u Pojasu Gaze u znak solidarnosti s njima.

Najmanje 4.700 Palestinaca i dalje je u izraelskim zatvorima, od kojih su mnogi osuđeni za nasilje, dodaju organizacije.

Solidarnost sa zarobljenicima

Palestinski lideri kažu da bi se prema njima trebalo odnositi kao prema ratnim zarobljenicima, što Izrael odbacuje.

Lider Hamasa u Pojasu Gaze Ismail Haniyeh kazao je da palestinske organizacije nikad neće napustiti zatvorenike.

“Dogovor o razmjeni je bila poruka okupatorima da će otpor i palestinski narod iskoristiti svaku mogućnost da pokida lance tih heroja”, rekao je Haniyeh.

Na mitingu održanom u petak nošene su zelene zastave Hamasa i crne Islamskog džihada, što se tumači kao znak rastućih veza između dviju organizacija koje imaju istu ideologiju i zalažu se za uništenje Izraela, navodi Reuters.

Izrael je nedavno postigao dogovor sa dvoje zatvorenika da okončaju štrajk glađu, ali oklijeva ponuditi nove koncesije.

Trenutno dva zatvorenika odbijaju hranu već osam sedmica.

Masovan štrajk najmanje 1.200 zatvorenika počeo je 17. aprila.

Od tada se još 800 zatočenika izraelskih zatvora pridružilo štrajku, sudeći po podacima udruženja zatvorenika.

Poziv na otmice

Vođe Islamskog džihada u Pojasu Gaze pozvale su u petak na otmice Izraelaca, kako bi se iskoristili u razmjeni za hiljade palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima, piše izraelska štampa.

“Trebamo zdušno raditi da nam (izraelski) zatvorenici dođu do ruku kako bi osigurali slobodu za naše zatvorenika”, poručio je okupljenima Khaled Al-Batsh, član Islamskog džihada.

“Kažem svim oružanim frakcijama da je put do slobode zatvorenika kroz razmjene, hapšenje za hapšenje i sloboda za slobodu. To je put”, rekao je on.

Izrael je prošle godine oslobodio više od 1.000 Palestinaca u zamjenu za izraelskog vojnika Gilada Shalita, otetog 2006. godine.

Izvor: Agencije