Cameron i Google eksploatiraju asteroide

Američka kompanija Planetary Resources planira vaditi plemenite metale s asteroida. Za svoj najnoviji projekt, reditelj Titanica James Cameron se udružio sa osnivačima Googlea.

Zamisao je da se lansira teleskop koji bi pratio asteroide i ostala nebeska tijela koja prolaze relativno blizu našeg planeta.

Zatim bi se lansirala i cijela flota teleskopa i na koncu i jedna svemirska postaja. To bi omogućilo da se s asteroida eksploatiraju plin, gorivo i plemeniti metali poput zlata i platine.

Među istraživačima vlada uzbuđenje zbog takve mogućnosti, ali priznaju kako postoje mnoge zapreke.

“Bio sam na mnogo lansiranja. Neka su bila dosta uzbudljiva, ali nisam bio ni na jednom koje je značajno za našu budućnost našeg društva i za budućnost eksploatacije i trajnog nastanjivanja u svemiru”, kaže Thomas David iz kompanije Planetary Resources.

Zamisao je da se lansira teleskop koji bi pratio asteroide i ostala nebeska tijela koja prolaze relativno blizu naše planete. Zatim bi se lansirala i cijela flota teleskopa i na koncu i jedna svemirska postaja.

To bi omogućilo da se s asteroida eksploatiraju plin, gorivo i plemeniti metali poput zlata i platine. Među istraživačima vlada uzbuđenje zbog takve mogućnosti, ali priznaju kako postoje mnoge zapreke.

Lansiranje teleskopa

Ključni zadatak sad jest lansirati prvi teleskop u orbitu. Nakon toga bi stvari lakše došle na svoje mjesto.

Ovi milioneri spremni su i našaliti se svojim idejama, ali uzimajući u obzir vrijeme i novac… naročito novac, oni mogu zamisli o širenju ljudske rase u svemir pretvoriti u stvarnost.

Izvor: Al Jazeera