Novozelanđanka umrla od Coca-Cole

Coca cola tvrdi da su njeni proizvodi sigurni (EPA)

Ogromne količine popijene Coca-Cole, u prosjeku šest litara na dan, vjerovatno su pridonijele iznenadnoj smrti mlade Novozelanđanke, saopćio je novozelandski patolog.

Natasha Harris (30) umrla je od srčanog udara u februaru 2010. godine.


Natasha Harris [Fairfax New Zealand]

U istrazi o njenoj skrti koja se provodi na novozelandskom istražnom sudu Otago-Southland, patolog Dan Mornin izjavio je da je Harris vjerojatno patila od hipokalcemije, odnosno manjka kalcija u organizamu, što je uzrokovano prekomjernom konzumacijom Coca-Cole i općenito lošom prehranom.

Uz to, patila je od hroničnog trovanja kofeinom. Sve je to pridonijelo srčanoj aritmiji koja je izazvala smrt, smatra patolog.

Stav kompanije

Tokom istrage, partner preminule Chris Hodgkinson kazao je da je ona pila između 4.5 i osam litara Coca-Cole dnevno nekoliko godina prije smrti, te da vjeruje da je piće doprinijelo njenoj smrti.

Njegova majka Vivien Hodgkinson kazala je da bi znaci upozorenja trebali postojati na proizvodima Coca-Cole.

Međutim, sestra preminule Raelene Finlayson kazala je da Harris niko nije tjerao da pije gazirano piće, te da Coca-Colu ne smatra odgovornim za njenu smrt.

Kompanija Coca-Cola odgovorila je da su njeni proizvodi sigurni i da je medicinski dokazano da prekomjerna konzumacija bilo koje tekućine, uključujući vodu, može imati ozbiljne zdravstvene posljedice.

Izvor: Agencije