U sukobima dva Sudana poginula 22 vojnika

Ovo su najkrvavije borbe otkako je Južni Sudan proglasio nezavisnost prošlog jula (Reuters)

U sukobima snaga Sudana i Južnog Sudana na granici između dvije zemlje poginula su 22 vojnika, saopćila je u srijedu Vlada Južnog Sudana.

Borbe su vođene u blizini grada Meiram duž granice sudanske oblasti Južni Kordofan i južnosudanske oblasti Sjeverni Bahr al-Ghazal, izjavio je glasnogovornik južnosudanske Vlade Barnaba Marial Benjamin.

On je naveo da su sukobi izbili kada je jedan sudanski vojnik pucao na vojnika Južnog Sudana, koji je želio zahvatiti vodu iz rijeke što dijeli dvije strane, prenosi AP.

Benjamin je rekao da je u sukobima ubijeno sedam vojnika Južnog Sudana i 15 sudanskih vojnika.

Logika ratovanja

Medijator Afričke unije Thabo Mbeki pozvao je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda da zaustavi borbe između Sudana i Južnog Sudana, upozorivši da su obje strane ušle u “logiku ratovanja”, gdje tvrdolinijaši sve snažnije upravljaju.

Članovi Vijeća sigurnosti obećali su hitno razmotriti kako pristupiti krizi, uključujući i mogućnosti sankcija, rekla je američka ambasadorica pri UN-u i predsjedavajuća Vijeća sigurnosti Susan Rice.

Pogranični konflikt između Sudana i Južnog Sudana eskalirao je kada je Južni Sudan preuzeo osporavani naftni grad Heglig.

Sudan je odgovorio snažnim zračnim bombardiranjem grada.

Ovo su najkrvavije borbe otkako je Južni Sudan proglasio nezavisnost prošlog jula.

Kartum vjeruje da Južni Sudan pokušava promijeniti režim svog sjevernog susjeda, “i ako je to slučaj, onda je cilj Kartuma, također, promjena režima” u Južnom Sudanu, rekao je Mbeki Vijeću sigurnosti.

“Iskreno, nadam se da je to retorika i nije cilj niti jedne strane”, rekla je Rice.

Ona je kazala da su članovi Vijeća sigurnosti ponovili zahtjev da se snage Južnog Sudana povuku iz Hegliga i da snage Sudana prestanu s bombardiranjem.

Ambasadori oba Sudana svoje zemlje opisuju kao žrtve.

Ambasadorica Južnog Sudana pri UN-u Agnes Oswaha insistira da je njena zemlja “zauzela Heglig iz samoodbrane, jer vojska Sudana koristi tu zonu za vojne operacije”.

Ambasador Sudana pri UN-u Daffa-Alla Elhag Ali Osman rekao je da bi sankcije, o kojima Vijeće sigurnosti bude razmišljalo, trebalo usmjeriti ka Južnom Sudanu zbog zauzimanja spornog područja.

“Mi nismo agresori, već žrtve”, kazao je on za AP, dodavši da će se Sudan vratiti pregovorima kada se snage Južnog Sudana povuku.

Izvor: Agencije