SAD razmatraju vojnu opciju u Siriji

Homs: Assadove snage vrše sedmicama snažnu ofanzivu na pobunjeničko uporište (AFP)

Američka administracija počinje razmatrati vojnu opciju kao mogućnost za zaustavljanje rata u Siriji, ali se prednost i dalje daje diplomatskom i miroljubivom rješenju tog problema, pokazuju posljednje aktivnosti Bijele kuće i Pentagona.

Američki načelnik Zajedničkog štaba general Martin Dempsey i ministar odbrane Leon Panetta saopćili su u obraćanju pred Senatom da je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama zatražio da pripreme prijedloge vojnog rješenja sirijske krize.

Oni su, međutim, rekli da je to samo početna faza i da se ni o kakvim planovima još nije odlučivalo.

Najviši vojni zvaničnici su veliki dio vremena u obraćanju senatorima proveli objašnjavajući zašto bi bilo teško provesti intervenciju u Siriji, pomenuvši jaku protuzračnu odbranu, te mogućnost da se u sukobe umiješa i al-Qaeda.

Stav UN-a

Najveći pritisak da do intervencije dođi vrši republikanski senator John McCain, bivši vijetnamski ratni zarobljenik, koji je javno rekao da bi SAD trebale bombardirati snage sirijskog lidera Bashara al-Assada i pomoći  pobunjenicima da se stvore sigurnosne zone u kojima bi se oni obučavali i naoružavali.

Takvom stavu se prije nekoliko dana suprotstavio Obama, rekavši da ne podržava jednostranu akciju SAD-a u Siriji i upozorio da ne postoji jednostavno rješenje za sukobe u Siriji.

U četvrtak je Kofi Annan, izaslanik Ujedinjenih naroda i Arapske lige za Siriju, upozorio protiv vojne intervencije u zemlji, rekavši da postoji rizik da bi se konflikt mogao pogoršati.

Bivši generalni sekretar Ujedinjenih naroda kazao je da je jedino rješenje krize „političko rješenje“ te da ono mora biti sirijska odgovornost.

Kazao je da je zbog vojnih intervencija pogoršano stanje u drugim regionalnim konfliktima, iako nije spomenuo imena država.

„Nadam se da niko ne razmišlja ozbiljno o korištenju sile u ovoj situaciji“, kazao je Annan. „Kada odemo u Siriju, učinit ćemo sve što možemo da urgiramo i tražimo da se agresija, nasilje i ubistva zaustave”.

Očekuje se da će Annan u nedjelju stići u Damask, gdje će pregovarati s Assadovom vladom.

Al Jazeerina reporterka Rawya Rageh, koja se javila iz Kaira, kazala je da u zemljama članicama Arapske lige postoji jasna podjela o vojnoj intervenciji.

„Neke zemlje su zauzele ratoboran stav, Saudijska Arabija ili čak možda i Katar, što se tiče naoružavanja sirijske opozicije“, kazala je Rageh.

„Ako naoružate opoziciju … povećavate mogućnost sveobuhvatnog građanskog rata, a najveći rizik je da bi Sirija mogla postati ratište za sve ratove u regionu“.

Uništen Homs

Valerie Amos, šefica ureda UN-a za humanitarna pitanja, kazala je novinarima u Damasku u četvrtak da je „pogođena“ stanjem u uništenom gradu koji je posjetila u srijedu.

Kazala je da je naselje Baba Amr, bivše uporište Slobodne sirijske vojske „potpuno uništeno“, te da većine stanovnika ovog naselja nema.

Amos je bila prvi nezavisni posmatrač kojem je dozvoljen ulazak u ovo naselje nakon prvog marta, kada su u njega ušle vladine trupe.

„Taj dio Homsa je potpuno uništen i željela bih saznati šta se desilo ljudima koji su živjeli u tom dijelu grada“, kazala je Amos.

Apel Kine i Rusije

Posebni kineski izaslanik Li Huaxin poručio je Assadovoj vladi u četvrtak da odmah prekine s nasiljem i pomogne UN-u i Međunarodnom komitetu Crvnog križa (ICRC) u dostavi pomoći područjima zahvaćenim sukobom, objavilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova.

Rusija, saveznica Damaska u sovjetsko doba, i dalje Siriji prodaje oružje. Glasnogovornik ministarstva Liu Weimin kazao je novinarima da je posebni kineski izaslanik za Siriju tokom posjete Damasku također dao kinesku podršku pregovorima sirijskog režima i opozicionih grupa pod okriljem UN-a i Arapske lige.

Posjeta Lija Huaxina sirijskom glavnom gradu najnoviji je pokušaj Pekinga da odgovori na optužbe Zapada i arapskog svijeta da je blokadom rezolucije UN-a o Siriji omogućio Assadu i njegovim snagama još nasilniji odgovor na sirijsku pobunu.

Tu rezoluciju blokirala je i Rusija.

Rusija je u srijedu zatražila od sirijske vlade i pobunjenika da odmah prekinu nasilje i omoguće pristup humanitarnoj pomoći i UN-ovim izaslanicima u Siriju

“Neophodno je odmah okončati nasilja bez obzira s koje strane dolaze”, navelo je rusko ministarstvo vanjskih poslova u saopćenju objavljenom nakon susreta s ambasadorom Sirije u Moskvi, koji je tražio prijem.

Izvor: Agencije