U Jemenu 185 poginulih u sukobima

Grad Zinjibar je pod opsadom naoružanih formacija (EPA)

Broj ubijenih u žestokim sukobima jemenske vojske i boraca mreže al-Qaeda na jugu zemlje porastao je u utorak na 185, pošto su pronađena tijela ubijenih vojnika u pustinji izvan Zinjibara, glavnog grad pokrajine Abyan.

U sukobu jemenske vojske i boraca al-Qaede prije dva dana, koji se smatra za najkrvaviji okršaj od izbijanja sukoba, ubijena su najmanje 32 ekstremista, a na desetine je ranjeno na obje strane, prenosi AP.

Medicinski zvaničnici u toj oblasti također su potvrdili najnoviji broj žrtava sukoba i dodali da su neka novootkrivena tijela jemenskih vojnika bila osakaćena ili bez glave.

Novi jemenski predsjednik Abd-Rabbu Mansour Hadi proglasio je borbu protiv al-Qaede prioritetom svojeg dvogodišnjeg mandata.

Sukob je izbio u nedjelju zapadno od prijestonice provincije Abyan, na jugu Jemena, koji kontroliraju islamisti od maja prošle godine.

U saopćenju jemenskog ministarstva odbrane navodi se da je sukob počeo kada su militanti aktivirali dvije auto-bombe kod vojne ispostave u oblasti Kud, južno od Zinjibara.

Zatim su borbe eskalirale i proširile se ka predgrađima grada Zinjibara, koji pod opsadom drži naoružana grupa poznata kao Partizani šerijata.

Novi jemenski predsjednik Abd-Rabbu Mansour Hadi proglasio je borbu protiv al-Qaede prioritetom svojeg dvogodišnjeg mandata.

Izvor: Agencije