Strani izaslanici u Damasku

Valeriji Amos dozvoljen ulazak u Siriju (EPA)

U Siriju stižu specijalni izaslanici Kine i Ujedinjenih naroda (UN), koji će s domaćinima razgovarati o okončanju sadašnje krize, dok je Turska zatražila od režima u Damasku da odmah otvori koridor za doturanje neophodne humanitarne pomoći civilima.

U dvodnevnu posjetu Damasku u utorak stiže specijalni izaslanik Pekinga, bivši ambasador u Siriji Li Huaksin, koji će, kako se očekuje, razgovarati s domaćinima kako da se pronađe mirno rješenje sadašnje krize, ali bez strane intervencije u toj zemlji Bliskog istoka.

Kina je, uz Rusiju, nedavno u Vijeću sigurnosti UN-a blokirala usvajanje rezolucije u kojoj se samo osuđivao režim Bashara al-Assada.

SAD, Velika Britanija, Francuska, Švicarska i Kanada su već zatvorile ambasade u Damasku, to namjerava učiniti i Španija.

Dvije zemlje, stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a, plaše se reprize “libijskog scenarija”, odnosno da bi jednostrani potez mogao dovesti do strane vojne intervencije i krvoprolića.

Sirijske vlasti su dozvolile posjete dvoje specijalnih izaslanika UN-a: bivšeg generalnog sekretara svjetske organizacije Kofija Annana i šefa za humanitarnu pomoć Valerije Amos.

Erdogan: Otvoriti zračni koridor

“Cilj moje posjete je da apeliram na sve strane (u Siriji) da omoguće dolazak humanitarnih radnika kako bi se evakuirali ranjenici i doturila neophodna pomoć stanovništvu”, izjavila je Amos.


Erdogan: ‘Koridore za dopremanje humanitarne pomoći
treba odmah otvoriti u Siriji’ [AFP/Getty]

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan je u utorak pozvao režim u Siriji da odmah otvori zračni humanitarni koridor.

On je u govoru u parlamentu pozvao međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na režim u Damasku kako bi dozvolio doturanje humanitarne pomoći civilima.

Ministarstvo vanjskih poslova Španije je u utorak najavilo, kako prenose agencije, da bi moglo zatvoriti ambasadu u Damasku ukoliko se režim nastavi obračunavati s pripadnicima opozicije.

SAD, Velika Britanija, Francuska, Švicarska i Kanada su već zatvorile ambasade u Damasku.

Bombardiran most

U međuvremenu su sirijske sigurnosne snage bombardirale most preko koga prelaze mnogobrojne izbjeglice koje bježe u Liban iz centralne sirijske provincije Homs, saopćila je Sirijska organizacije za zaštitu ljudskih prava sa sjedištem u Velikoj Britaniji.

“Režimske snage u utorak su bombardirale most u blizini Kusajra, u provinciji Homs, koji koriste izbjeglice i ranjenici u bjekstvu za Liban”, rekao je Rami Abdel Rahman iz ove organizacije, prenosi AFP.

Prema podacima UNHCR-a, do sada je registrirano 7.058 izbjeglica iz Sirije u Libanu.

Francuska agencija navodi da se bombardiranjem ključnog mosta za evakuaciju, udaljenog tri kilometra od Libana, “odsijeca ključni put za bjekstvo i prebacivanje ranjenih”.

Prema podacima UNHCR-a, do sada je registrirano 7.058 izbjeglica iz Sirije u Libanu, ali se očekuje da će taj broj znatno rasti s novim prilivom ljudi koji bježe iz Sirije.

Izvor: Agencije