Kuba: Uspješan test cjepiva protiv AIDS-a

Zasad je bilo više od stotinu kliničkih testiranja na ljudimai sva su se pokazala neuspješnima (Reuters)

Vodeći kubanski biotehnolozi uspješno su testirali cjepivo protiv AIDS-a na miševima i spremni su uskoro početi testiranje i na ljudima, objavio je vodeći istraživač na biokonferenciji u Havani.

“Novo pokusno cjepivo za AIDS već je uspješno testirano (na miševima) i sad pripremamo veoma maleno strogo kontrolirano kliničko ispitivanje” na HIV-pozitivnim pacijentima koji nisu u uznapredovalu stadiju bolesti”, rekao je istraživač Enrique Iglesias.

Iglesias je na čelu ekipe stručnjaka koji razvijaju novo cjepivo u Centru za biotehnološki i genetski inženjering (CIGB) izjavio je to na međunarodnoj konferenciji o biotehnologiji koja je počela u Havani.

Rekao je da je cjepivo TERAVAC-HIV-1 napravljeno od rekombiniranih bjelančevina kojima se želi “izazvati stanična reakcija na virus (HIV-a)”.

Iako uzbuđen zbog ostvarenoga napretka, kubanski naučnik  je ipak naglasio kako treba umanjiti prevelika nadanja u skoru proizvodnju dugoočekivanog uspješnog cjepiva za AIDS.

Izvozna grana

“Zasad je bilo više od stotinu kliničkih testiranja (na ljudima)” na Kubi i u drugim zemljama, “i sva su se pokazala neuspješnima”.

Kuba, jedina jednostranačka država pod komunističkom vlašću u objema Amerikama, troši na godinu više od dvjesto miliona dolara na prevenciju AIDS-a i na programe skrbi, a besplatno je i liječenje antiretrovirusnim lijekovima od kojih su neki i proizvedeni na Kubi.

CIGB okuplja više od dvadeset istraživačkih jedinica u zapadnome dijelu Havane.

Taj je centar izvor važnih kubanskih izvoznih proizvoda, biotehnoloških proizvoda poput cjepiva i lijekova.

Kuba u godini izveze tih proizvoda u vrijednosti od četiri stotine miliona dolara i oni su, nakon nikla, druga izvozna grana te karipske zemlje.

Otprilike šest stotina naučnika iz 38 zemalja sudjeluje na konferenciji u Havani, a među njima je i američki kemičar Nobelovac Peter Agre koji je i liječnik i molekularni biolog.

Izvor: Agencije