Kuba: Uspješan test cjepiva protiv AIDS-a

Zasad je bilo više od stotinu kliničkih testiranja na ljudimai sva su se pokazala neuspješnima (Reuters)
Zasad je bilo više od stotinu kliničkih testiranja na ljudimai sva su se pokazala neuspješnima (Reuters)

Vodeći kubanski biotehnolozi uspješno su testirali cjepivo protiv AIDS-a na miševima i spremni su uskoro početi testiranje i na ljudima, objavio je vodeći istraživač na biokonferenciji u Havani.

“Novo pokusno cjepivo za AIDS već je uspješno testirano (na miševima) i sad pripremamo veoma maleno strogo kontrolirano kliničko ispitivanje” na HIV-pozitivnim pacijentima koji nisu u uznapredovalu stadiju bolesti”, rekao je istraživač Enrique Iglesias.

Iglesias je na čelu ekipe stručnjaka koji razvijaju novo cjepivo u Centru za biotehnološki i genetski inženjering (CIGB) izjavio je to na međunarodnoj konferenciji o biotehnologiji koja je počela u Havani.

Rekao je da je cjepivo TERAVAC-HIV-1 napravljeno od rekombiniranih bjelančevina kojima se želi “izazvati stanična reakcija na virus (HIV-a)”.

Iako uzbuđen zbog ostvarenoga napretka, kubanski naučnik  je ipak naglasio kako treba umanjiti prevelika nadanja u skoru proizvodnju dugoočekivanog uspješnog cjepiva za AIDS.

Izvozna grana

“Zasad je bilo više od stotinu kliničkih testiranja (na ljudima)” na Kubi i u drugim zemljama, “i sva su se pokazala neuspješnima”.

Kuba, jedina jednostranačka država pod komunističkom vlašću u objema Amerikama, troši na godinu više od dvjesto miliona dolara na prevenciju AIDS-a i na programe skrbi, a besplatno je i liječenje antiretrovirusnim lijekovima od kojih su neki i proizvedeni na Kubi.

CIGB okuplja više od dvadeset istraživačkih jedinica u zapadnome dijelu Havane.

Taj je centar izvor važnih kubanskih izvoznih proizvoda, biotehnoloških proizvoda poput cjepiva i lijekova.

Kuba u godini izveze tih proizvoda u vrijednosti od četiri stotine miliona dolara i oni su, nakon nikla, druga izvozna grana te karipske zemlje.

Otprilike šest stotina naučnika iz 38 zemalja sudjeluje na konferenciji u Havani, a među njima je i američki kemičar Nobelovac Peter Agre koji je i liječnik i molekularni biolog.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO