WikiLeaks: Osamino tijelo odnijeto u SAD

Američki državni i obavještajni vrh pratio je direktno operaciju u Pakistanu u Bijeloj kući (Reuters)

Direktori Stratfora, privatne američke agencije za geopolitičke analize, smatrali su da vođa terorističke mreže al-Qaede Osama bin Laden nije sahranjen u moru, već da je njegovo tijelo prenijeto u SAD, objavio je WikiLeaks a prenose američki mediji.

Neposredno pošto je predsjednik SAD Barack Obama 2. maja objavio da je uspješno izvršen napad na Bin Ladenovo utvrđenje u Pakistanu, direktor Stratfora George Friedman je, kako se navodi, poslao interni mail u kojem kaže: “Izgleda da smo uzeli tijelo. Hvala bogu”.

Fred Burton, potpredsjednik Stratfora za obavještajne poslove je na to uzvratio mailom u kojem je naveo da “tijelo ide prema Doveru, avionom CIA, a zatim u Vojni institut za patologiju u Bethesdi”, objavio je WikiLeaks, prenosi Business Insider.

Ovo se razlikuje od zvanične verzije da je Bin Ladenovo tijelo bačeno u more sa jednog broda američke mornarice.

Friedman je osnovao Stratfor 1996. godine. Autor je brojnih knjiga i tekstova o nacionalnoj sigurnosti, ratovima i obavještajnim poslovima.

Burton je bivši zamjenik šefa odjeljenja za kontraterorizam u State Departmentu, nadležan za Diplomatsku sigurnosnu službu (DSS).

DSS pomaže MInistarstvu odbrane u praćenju tragova i forenzičkim analizama hard drivea koje je zaplijenila američka vlada u okviru kriminalističkih istraga, navedeno je na sajtu Business Insidera.

WikiLeaks je dosad objavio 637 od oko pet miliona internih mailova Stratfora poslanih između jula 2004. i decembra 2011. godine koje je pribavila hakerska grupa Anonymous.

Izvor: Agencije