Val tornada u SAD-u odnio 28 života

New Market: Oluja je čupala krovove s kuća (Reuters)
New Market: Oluja je čupala krovove s kuća (Reuters)

U talasu tornada, koji su pogodili područje od američke obale Meksičkog zaliva do Velikih jezera, poginulo je najmanje 28 ljudi, snažne oluje su odnijele krovove sa škola i kuća, a oštećen je i jedan od zatvora s maksimalnim osiguranjem.

U Indiani je poginulo 14 osoba, 12 u Kentuckyju i dvije u Ohioju, navode agencije. “Nemoćni smo protiv majke prirode u njezinu najgorem izdanju”, rekao je guverner Indiane Mitch Daniels.

Područje američkog srednjeg zapada pogodila su u petak 83 tornada, prema podacima meteoroloških služba.

Ovo je drugi talas fatalnih tornada ove sedmice.

Upozorenja na snazi

U prethodnom talasu poginulo je 13 osoba na srednjem zapadu i jugu SAD. Najteže su pogođena dva gradića u Indiani, Henryville i Marysville. U prvom je materijalna šteta ogromna, a drugi je sravnjen sa zemljom. Oluja je prevrtala kamione i čupala krovove s kuća. U svakom od ova dva mjesta živi oko 2.000 stanovnika.

Upozorenja na tornada u subotu su i dalje bila na snazi u Alabami, Kentuckyju, Tennesseeju i Indiani. Vlasti su objavile upozorenje da su svi koji se nađu na putu tornada “u iznimno opasnoj i po život opasnoj situaciji” i da odmah moraju potražiti zaklon.

Tornado je izazvao velike probleme i u državama na dalekom jugu SAD kao što su Alabama i Tennessee, gdje je oštećeno više desetina kuća, navodi AP.

U Chattanoogai, u Tennesseeju, uništeno je najmanje 20 kuća, a šest osoba je zbog povreda zbrinuto u bolnici.

Zatvorene škole

Više hiljada đaka u nekoliko američkih država vraćeno je kući iz škola iz predostrožnosti, a nekoliko univerziteta u Kentuckyju je zatvoreno.

Gradonačelnik Huntsvillea u Alabami izjavio je da su se učenici škola u toj oblasti sklonili u hodnike dok tornado nije prošao.

Tornado je oštetio i zatvor s maksimalnim osiguranjem, oko 16 kilometara od Huntsvillea ali niko od oko 2.100 zatvorenika nije pobjegao.

U zatvoru niko nije povrijeđen, ali je oštećen krov iznad dvije velike spavaonice za oko 500 zatvorenika.

Prošle godine je 545 ljudi izgubilo živote u tim prirodnim nepogodama u SAD-u, najviše od 1936. godine. Sezona tornada obično kreće početkom marta.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO