Ljekari: Sirijci se bore za slobodu

Svako zna da je režim u Siriji diktatorski, kazao je u utorak za Al Jazeeru Hasan Naggar, počasni predsjednik Unije arapskih ljekara u Evropi i član humanitarne organizacije Syrians Relief. 

„Bogati su sve bogatiji, a siromašni sve siromašniji. Ne postoji srednji stalež. Ne postoji demokratija ni sloboda. Režim mora otići da narod dobije slobodu“, rekao je Naggar, koji je pomagao i narodu Bosne i Hercegovine tokom rata u toj zemlji.

On je naglasio da nije poželjan u Siriji jer „ako ne sarađujete sa režimom, vi ste protivnik“.

Humanitarni rad

„Narod se bori da bi jednog dana mogao uživati u slobodi“, istaknuo je Naggar.

Naglasio je kako je jedan od stotina hiljada ljudi koji su napustili zemlju.

„Kao ljekar mogu pomoći i podrazumijeva se da podržavam humanitarni rad“, naglasio je Naggar.

On je u timu koji dočekuje teško ranjene osobe koje sa sirijske granice odlaze u Tursku.

„Mi tu odaberemo najteže ranjenike i pomažemo. Osim toga osnovali smo malu kliniku“, naglasio je Naggar.

Stav Rusije

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da će njegova zemlja podržati plan specijalnog izaslanika Ujedinjenih naroda za Siriju Kofija Annana za rješenje krize u toj bliskoistočnoj zemlji.


Naggar o situaciji u Siriji

Ruski ministar je u utorak izjavio, kako prenose agencije, da je Moskva spremna podržati Annanov plan jednom rezolucijom koju bi usvojilo Vijeće sigurnosti.

Bivši generalni sekretar svjetske organizacije Annan, kao specijalni izaslanik UN i Arapske lige, posjetio je nedavno Damask i založio se, kako se saznaje, za prekid neprijateljstva, upućivanje humanitarne pomoći i otvaranje političkog dijaloga za rješenje krize, mada njegovi prijedlozi još nisu zvanično saopćeni.

Ministar Lavrov je podvukao da Vijeće sigurnosti ne treba “interpretirati Annanove prijedloge kao ultimatum”, nego kao osnovu za rješenje krize u Siriji, prenosi agencija AP.

Rusija je ranije, uz Kinu, dva puta blokirala nacrt rezolucije u VS UN u kome se, kako se isticalo, jednostrano osuđivao samo režim u Damasku.

Povlačenje iz Deir ez-Zora

Sirijski ustanici koji se bore protiv režima predsjednika Bashara al-Assada napustili su u utorak grad Deir ez-Zor na istoku zemlje, ne mogavši više izdržati žestoke napade vojske.

Vladine snage su također granatirale stambena područja u gradovima Hami i Homsu i obližnji grad Rastan i pritom su ubile najmanje deset ljudi, dok je jedan vojnik poginuo u napadu na vojnu kontrolnu stanicu na jugu zemlje, izjavili su oporbeni izvori.

Slabo naoružani pobunjenici bili su prisiljeni na povlačenje diljem Sirije posljednjih sedmica pred teško naoružanom vojskom.

“Tenkovi su ušli u stambena područja, posebice u južnim područjima Deir ez-Zora. Slobodna sirijska vojska povukla se kako bi se izbjegao pokolj civila”, navodi se u saopćenju Zajednice odbora revolucije u Deir ez-Zoru.

UN: Neprihvatljivo stanje

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon ocijenio je da je stanje u Siriji neprihvatljivo pozvavši međunarodnu zajednicu i članice Vijeća sigurnosti UN-a da budu jedinstveni u nastupu prema Damasku.


Opozicija sve češće pribjegava bombaškim napadima [EPA]

Prioriteti UN-a su zaustavljanje nasilja i početak političkog dijaloga, rekao je Ban tokom boravka u Bogoru u Indoneziji.

HRW osuđuje opoziciju

Međunarodna grupa Human Rights Watch (HRW) optužila je pojedine naoružane pripadnike opozicije u Siriji za teška kršenja ljudskih prava.

Ova humanitarna organizacija, čije je sjedište u New Yorku, tvrdi da militantni pripadnici opozicije pribjegavaju kidnapiranju, zatvaranju i mučenjima članova sirijskih snaga sigurnosti.

“Brutalna taktika sirijske vlade prema protivnicima režima ne može opravdati takva zlostavljanja kojima sada pribjegavaju naoružani pripadnici opozicionih snaga”, izjavila je direktorica HRW za Bliski istok Sarah Leah Whitson, prenosi AP.

Od 15. marta 2011. Siriju potresa neviđena pobuna protiv režima predsjednika Assada. U njezinu gušenju ubijeno je više od 9.000 ljudi, po podacima nevladinih organizacija.

Sirijski ustanici, koji nisu uspjeli zadržati nijedan veći komad teritorija, izgleda da mijenjanju taktiku borbe, kažu analitičari, upirući prstom na dva bombaška napada u dva najveća sirijska grada ovoga vikenda i na sabotaže na željeznici.

Izvori: Al Jazeera i agencije