HRW poziva opoziciju da osudi zlostavljanja

U Siriji djeluje nekoliko skupina koje ne poštuju komandnu strukturu Slobodne sirijske vojske, navodi HRW (AFP)

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava optužila je sirijske pobunjenike za kidnapiranje, mučenje i ubijanje članova snaga sigurnosti, provladinih naoružanih skupina i drugih vladinih simpatizera.

Human Rights Watch (HRW) je u utorak pozvao vođe sirijske opozicije da osude kršenja ljudskih prava.

„Brutalna taktika sirijskih vlasti ne može biti opravdanje za kršenja prava od strane naoružanih opozicionih grupa“, kazala je Sarah Leah Whitson, direktorica HRW-a za Bliski istok.

Organizacija je saopćila da su svjedoci kazali da su neki napadi motivirani antišiitskim ili antialavitskim stavovima. Šiiti i Alaviti su muslimanske manjine koje se sukobe sa ustankom koji vode suniti.

Ne slušaju naredbe

Predsjednik Bashar al-Assad i njenova porodica su alaviti, a Assad je promovirao alavite u vrhovne pozicije u vladi i vojsci.

Intenzitet borbi u Siriji se pojačao od početka februara, kada je vlada počela napadati opozicione trupe u njihovim uporištima širom zemlje.

Ustanak je počeo prije godinu, a Ujedinjeni narodi procjenjuju da je u Siriji od tada ubijeno najmanje 9.000 civila.

Human Rights Watch je saopćio da izvršitelji navodnih zločina iz redova opozicije naizgled ne pripadaju organiziranoj komandnoj strukturi, niti slušaju naredbe Sirijskog nacionalnog vijeća.

Organizacija je pozvala vijeće, najveću opozicijsku grupu, da osudi napade.

Vijeće je nedavno saopćilo da će otvoriti ured za vojnu koordinaciju kako bi moglo pratiti djelovanje naoružanih skupina.

„Postoje desetine i desetine naoružanih grupa … i rade sasvim nezavisno jedna od druge“, kazao je za Al Jazeeru Nadim Houry, zamjenik direktora HRW-a za Bliski istok i Sjevernu Afriku.

Assad je opravdao djelovanje državnih snaga sigurnosti protiv ustanika navodima da teroristi i strani borci vode revolt.

Najmoćnija grupa koja se bori protiv Assadovih snaga sigurnosti je Slobodna sirijska vojska (FSA), sačinjena od prebjeglih vojnika i drugih. Ali u zemlji djeluju i druge, manje grupe.

Otmice za otkupninu

Svjedoci su kazali Human Rights Watchu da oružane grupe koje tvrde da pripadaju opoziciji kidnapiraju civile i pripadnike snaga sigurnosti.

Organizacija je navela nekoliko video snimaka objavljenih na YouTube-u i citirala izjave pobunjeničkih boraca koji ukazuju na mogućnost da su ubijeni članovi provladinih paravojnih grupa i  obavještajnih službi.

Aktivist poznat kao Mazen kazao je da je saznao da je troje ljudi koji su radili za vladu mučeno do smrti u Idlibu na sjeveru sirije, uporištu opozicije.

Kazao je da je drugim članu sirijskih snaga sigurnosti dozvoljeno da nazove roditelje kada je kidnapiran, kako bi oni platili otkupninu za njegovo oslobađanje.

Drugi aktivist po imenu Samih kazao je HRW-u da su se stanovnici grada Saraqeba žalili Slobodnoj sirijskoj vojsci više puta da bataljon al-Nur, selefijska grupa koja nije dio službene strukture FSA, kidnapira civile i vojnike.

„Kidnapiraju ih i traže otkupninu od njihovih roditelja kako bi ih oslobodili“, kazao je Samih Human Rights Watchu.

FSA negira da kidnapira vojnike, te tvrdi da ih samo zatvara tokom vojnih operacija.

Izvori: Al Jazeera i agencije