Assadova vojska minama priječi bijeg civila

Sirijska vojska lojalna predsjedniku Basharu al-Assadu postavlja nagazne mine duž puteva koje civili koriste za bijeg u susjednu Tursku, saopćila je organizacija za ljudska prava Human Rights Watch (HRW).

HRW navodi u izvještaju objavljenom u utorak da je došla to tih saznanja na osnovu iskaza svjedoka i sirijskih deminera.

U prilog tome, navodi dalje HRW, govore i stradanja civila u nekoliko eksplozija nagaznih mina na rutama koje ugroženi Sirijci koriste za bijeg iz zemlje.

Nemilosrdno granatiranje

Jedan sirijski zvaničnik u novembru je izjavio da sirijske snage sigurnosti postavljaju mine duž svog dijela granice ka Libanu kako bi se, kako je tvrdio, spriječilo krijumčarenje oružja.

Al Jazeerina reporterka Anita McNaught javila je iz središta Idliba kako je bombardiranje ovog grada nemilosrdno.

Nekoliko hiljada Sirijaca pobjeglo je u Tursku i Liban od početka protesta protiv režima predsjednika Bashara al-Assada.

Assad raspisao izbore za 7. maj

Predsjednik Sirije Bashar al-Assad raspisao je u utorak parlamentarne izbore za sedmi maj, objavljeno je na internet stranici sirijskog parlamenta.

To će biti prvi višestranački izbori pošto je nedavno na referendumu usvojen novi ustav na osnovu koga je uveden višestranački sistem i ograničen mandat predsjednika na sedam godina.

Predsjednik može samo dva puta biti biran za tu funkciju. Parlamentarni izbori su raspisani na osnovu novog ustava koji je usvojen u februaru na plebiscitu koji je bojkotirala opozicija.

U Siriji je decenijama na vlasti Baath partija, koja je bila “lider države i društva”, kako je pisalo u starom ustavu koji je 1970-tih godina usvojio otac sadašnjeg predsjednika Hafez al-Assad. 

Kako je izvijestila reporterka Al Jazeere Nisreen El-Shamayleh, aktivisti su saopćili da se Slobodna sirijska vojska u utorak ujutro sukobila sa Assadovim snagama blizu uprave državne sigurnosti na trgu Al Meissat u Damasku

Sirijski pobunjenici napali su u utorak vojni kontrolni punkt na sjeverozapadu zemlje i ubili najmanje deset pripadnika državnih snaga sigurnosti.

Sirijski opservatorij za ljudska prava saopćio je je da je grupa vojnika, koja je prebjegla iz Assadova vojske i pridružila se pobunjenicima, izvela napad u gradu Maret al-Numan, u provinciji Idlib.

Sirijska vojska je od devetog marta krenula u ofanzivu u planinskom regionu na granici sa Turskom, kako bi preuzela kontrolu nad gradom Idlibom i drugim okolnim gradovima u kojima se nalaze pobunjenici.

Na desetine ljudi je od početka akcije ubijeno tokom granatiranja Idliba, koji se trenutno nalazi pod djelimičnom kontrolom režimskih snaga.

Centar pobune

Al Jazeerina reporterka Anita McNaught javila je iz središta Idliba kako je bombardiranje ovog grada nemilosrdno.

McNaught je je uporedila borbe sa onima kada su snage tadašnjeg libijskog vođe Muammara Gaddafija napale Benghazi, centar pobune.

„Ono što vidimo u Idlibu je poput dešavanja u Benghaziju, iako okončanje vjerovatno neće biti isto. Sirijska vlada to neće dopustiti“, javila je McNaught.

Washington i Moskva sukobili su stavove o Siriji na ministarskom sastanku u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih Naroda, nakon što je generalni sekretar svjetske organizacije Ban Ki-moon pozvao sve članice da jedinstveno istupe i spriječe veću katastrofu u ovoj bliskoistočnoj zemlji.

SAD i Rusija su pozvali na okončanje jednogodišnjeg krvoprolića u Siriji, ali sa različitim stanovištima o tome ko je odgovoran za ovo nasilje.

Američka državna tajnica Hillary Clinton odbacila je svako izjednačavanje Assadove “vojne mašine”, koja izvodi “ubistva s predumišljajem”, sa civilima koji su primorani da se brane.

S druge strane, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je da sirijske vlasti “snose veliki dio odgovornosti”, ali je insistirao na tome da su i opozicioni borci i ekstremisti, uključujući pripadnike al-Qaede, krivi za nasilje i terorizam.

Lavrov je kazao da “u ovoj fazi ne trebamo pričati o tome ko je prvi počeo, već da raspravljamo o realnim i izvodljivim pristupima koji bi nam omogućili da postignemo prekid vatre kao jedan od prioriteta”.

Ugrožen regionalni mir

Clinton je, međutim, rekla da Vijeće sigurnosti  ne može da šuti kada “vlade masakriraju sopstveni narod, ugrožavajući pritom regionalni mir i sigurnost.“

Šef  UN-a istakao je da je kriza u Siriji izazvala nesigurnost u cijelom regionu, a stanovnike nekoliko gradova izložila prekomjernom nasilju.

Američka državna tajnica Hillary Clinton odbacila je svako izjednačavanje Assadove “vojne mašine”, koja izvodi “ubistva s predumišljajem”, sa civilima koji su primorani da se brane.

Rusija  i Kina uložile su veto na dvije rezolucije u Vijeću sigurnosti, koje su podržale SAD i evropske zemlje, a kojima bi se osudilo nasilje režima u Damasku nad antirežimskim demonstrantima.

Moskva i Peking su rezolucije ocijenili kao neizbalansirane, ističući da se njima traži prekid napada samo od vlade u Damasku.

Ranije ovog mjeseca SAD su predložile novi nacrt rezolucije, ali diplomati kažu da su Rusija i Kina odbacile i ovaj tekst.

Izvor: Al Jazeera i agencije