Etiopija nastavlja gradnju ogromne brane

Pokret Prijatelji jezera Turkana traži da se napravi detaljnija analiza posljedica izgradnje brane (AFP)

Vlada Etiopije nastavlja sa svojim projektom izgradnje ogromne brane za koju se nada da će stvoriti alternativne izvore električne energije, no kritičari tvrde kako će ova izgradnja rezultirati ekološkom katastrofom.

Etiopska administracija smatra da će ovaj projekat, za koji se smatra da će biti najveće hidroenergetsko postrojenje u Africi, pomoći riješiti državnu krizu sa energijom i pomoći u pokretanju ekonomije ove siromašne države.

„Ruralne zajednice će dobiti električnu energiju, količina megawata koje planiramo proizvesti je za kompletno stanovništvo. Nije samo za industriju ili samo za gradove, već za sve“, izjavio je za Al Jazeeru Alemayehu Tegenu, etiopski ministar za pitanja energije i vode.

Temelji za branu Gibe III su već postavljeni u području Oromia, na zapadu Etiopije. Kada se izgradnja završi, zid brane od 243 metra će biti najviši od ove vrste na svijetu.

„Kada se završi izgradnja, električna energija koja se bude dobijala iz ove brane će biti dovoljna da se udvostruče energetski kapaciteti države, a planira se izgradnja dodatnih brana“, javila je Al Jazeerina Nazanine Moshiri sa mjesta izgradnje brane.

„U planu je da najveći izvozni artikal iz Etiopije bude električna energija.“

Osjetljivi ekosistem

Borci za očuvanje okoline kritizirali su projekat stavov kako će potrajati da se napuni ogromni rezervoar  i da će se zbog toga dramatično smanjiti tok rijeke Omo, na jugozapadu Etiopije.

Ekolozi tvrde da bi se najveći utjecaj desio na donji tok rijeke Omo i u jezeru Turkana na sjeveru Kenije.

Ikal Angelei, lokalni borac za očuvanje okoline u pokretu Prijatelji jezera Turkana, za Al Jazeeru je kazao da će se ova vodena površina smanjiti za trećinu kada se završi izgradnja brane.

„Želimo da oni koriste vodu rijeke, to nije sporno. No, trebali bi nam dozvoliti da procjenimo kakav će utjecaj to imati, da li će biti dovoljno vode za pet ili deset godina i da li će se jezero Turkana isušiti“, kazao je Angelei.

Blizu 80 posto vode jezera Turkana dolazi rijekom Omo.

Etiopska vlada tvrdi kako se tok rijeke neće promijeniti.

No, mnogi kritičari nisu uvjereni. Postoji i kampanija „Stop Gibe III“ koja tvrdi da će izgradnja brane „zauvijek ugroziti osjetljivi ekosistem rijeke i dramatično promijeniti živote blizu 500.000 osoba koje žive na jugozapadu Etiopije i na sjeveru Kenije“.

Izvor: Agencije