Sirijska vojska pojačala ofanzivu na Idlib

Povrijeđenog sirijskog pobunjenika pregleda doktor (Tanjug)

Sirijska vojska u nedjelju je pojačala napade na pobunjeničku pokrajinu Idlib, planinsku pokrajinu na sjeverozapadu Sirije koja graniči s Turskom, a širom zemlje je u subotu navečer smrtno stradalo 19 osoba, izvijestila je sirijska nevladina organizacija.

Nakon bombardiranja grada Idliba u istoimenoj pokrajini koji je u subotu bio poprište žestokih sukoba između vojske i ustanika, i u koji su ušle vladine snage, vojska je pokrenula akciju u pokrajini Jisr al-Shughour, rekao je predsjednik sirijskog Opservatorija za ljudska prava Rami Abdel Rahman.

“U nedjelju ujutro počeli su žestoki sukobi između dezertera i pripadnika sirijske vojske u području al-Janoudiehe”, blizu spomenutog područja, rekao je Rahman.

Ofanziva u pripremi

“U sukobima su ubijena trojica vojnika, a smrtno je stradao i jedan civil. Vojska se priprema za ofanzivu na pobunjeničko uporište Jabal al- Zauju”, gdje je koncentriran velik broj dezertera, rekao je Rahman.

U žestokim je sukobima u subotu u Siriji smrtno stradala 91 osoba. Među njima je 32 civila i 20 vojnika.


Žene i djeca u jednom skloništu u Idlibu

Ubijeno je i 39 ustanika, uglavnom u pokrajini Idlib.

Opservatorij raspolaže podatkom prema kojemu je od početka pobune u Siriji ubijeno više od 8500 ljudi.

U Damasku se trenutno nalazi međunarodni izaslanik Kofi Annan koji je izrazio “duboku zabrinutost” zbog krvave represije narodne pobune.

Glasnogovornik UN-a rekao je da su Annan i Asad nastavili razgovore u nedjelju u predsjedničkoj palači. On nije iznio nikakve detalje, ali je kazao da bi nakon sastanka Annan trebao otputovati u Katar.

Sirijska državna novinska agencija SANA javila je da je Assad rekao Annanu da će Sirija pomoći “u svakom iskrenom naporu za nalaženje rješenja” za okončanje jednogodišnjeg sukoba koji je odniohiljade života.

Sirijski pobunjenici kažu da se ne može voditi sadržajan dijalog s čelnik koji je proveo takvo nasilje i nanio patnje svom vlastitom narodu.

Annan se u nedjelju također sastao sa sirijskim vjerskim čelnicima prije susreta s Assadom.

Nakon što je sirijski predsjednik Bashar al-Assad pred Annanom u subotu isključio mogućnost političkog rješenja krize dok se ne “eliminiraju terorističke skupine”, čime je aludirao na opoziciju, aktivisti su objavili da je Idlib zauzela vojska.

Izvor: Agencije