Afganistan: Sedmero mrtvih u eksploziji

Bomba je bila postavljena u parkiranom automobilu, a aktivirana je iz daljine (EPA)

U eksploziji automobila bombe na parkingu ispred policijske stanice u Kandaharu, na jugu Afganistana, u nedjelju je poginulo sedmero, a ranjeno najmanje 19 ljudi, saopćili su lokalni zvaničnici.

Poginuli su peterica policajaca i dvoje civila, rekao je glasnogovornik, dodajući kako se “eksplozija dogodila na parkiralištu policijske uprave, u blizini veoma posjećene trgovačke zone u tome gradu”.

Od jačine eksplozije popucali su prozori na okolnim zgradama.

Bomba je bila postavljena u parkiranom automobilu, a aktivirana je iz daljine, kazao je vladin glasnogovornik Zalmaj Ajubi.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napad, navodi AP.

Lani je u sukobima u Afganistanu poginulo više od 3.000 civila, objavili su Ujedinjeni narodi (UN) u subotu, što je petu godinu zaredom da raste broj civilnih žrtava sukoba.

Najveći broj civila stradava u samoubilačkim napadima koje izvode pobunjenici i od mina postavljenih uz prometnice, ističe se u UN-ovom izvještaju.

Kandahar, najveći grad na jugu Afganistana, bio je prijestonica talibanskog režima (1996-2001), koji je krajem 2001. godine svrgnula međunarodna koalicija pod vodstvom SAD-a.

Talibani se od tada bore protiv afganistanske vlade i njenih saveznika iz NATO-a.

Izvor: Agencije