Podrška za Merkel, Wulff pred ostavkom

Većina Nijemaca smatra da bi Wullf trebao podnijeti ostavku, dok za Merkel smatraju da dobro zastupa Njemačku (Getty Images)

Većina Nijemaca smatra da bi predsjednik Christian Wullf trebao podnijeti ostavku, dok za kancelarku Angelu Merkel smatraju da dobro zastupa Njemačku u svijetu.

Da je ugled Wulffa (51), zbog njegovog nejasnog odnosa prema parama i bogatim prijateljima, poljuljan pokazuje anketa televizije ARD, prema kojoj 54 posto građana smatra da on treba podnijeti ostavku.


Wolfgang Schauble [AFP/Getty]

To je osam procenata više nego u posljednjoj anketi od 17. januara.

Kada je riječ o odnosu Nijemaca prema kancelarki – čak 85 posto njih je mišljenja da Angela Merkel, koja se na listi najomoljenijih političara našla na drugom mjestu, dobro zastupa Njemačku u svijetu.

Svega 33 posto Nijemaca je zadovoljno Wulffovim radom, a samo 16 posto njih misli da im je šef države pošten čovjek, što je deset posto manje nego u prošloj anketi.

Savezni predsjednik nije još preuzeo odgovornost za svoje greške, već ih prebacuje na saradnike, kako bi lično ostao u službi, prebacuju Wulffu iz redova opozicionih socijaldemokrata.

Na prvom mjestu liste popularnosti nalazi se ministar finansija Wolfgang Schauble, najstariji član njemačke vlade i političar koji se neprekidno, od pada Berlinskog zida, nalazi na ministarskim funkcijama.

Iza njega je Angela Merkel, a na trećem mjestu ministar odbrane, ozbiljni Prus, ogromnih organizacionih sposobnosti, Thomas de Mezier.

Kada je u pitanju Wulff, pritisak na njega je počeo kada su krajem prošle godine moćni mediji otkrili da je on, kao šef vlade Donje Saksonije, uzeo kredit od žene privrednika Egona Gerkensa, Edit, a to u jednom odgovoru poslanicima prećutao.

Izvor: Agencije