Izrael bi mogao napasti Iran bez znanja SAD

Netanyahu je poruku prenio svim Amerikancima koji su došli u Izrael na razgovore (EPA)

Izraelski zvaničnici su kazali kako neće upozoriti Sjedinjene Američke Države ukoliko odluče pokrenuti preventivni napad na iranska nuklearna postrojenja, izjavio je za agenciju AP američki zvaničnik upoznat sa navodima.

Ova objava, koja je iznesena u seriji privatnih razgovora na najvišim nivoima, postavlja napet ton uoči susreta u narednim danima u Washingtonu.

Izraelski zvaničnici kažu da će, ukoliko odluče da je napad neophodan, to tajiti od Amerikanaca, kako bi smanjili mogućnost od držanja SAD-a odgovornim za neuspjeh u sprečavanju potencijalnog napada Izraela.

SAD mjesecima rade sa Izraelcima kako bi ih uvjerili da bi napad bio samo privremeno zaustavljanje nuklearnog programa Irana.

Netanyahuova poruka

Premijer Izraela Binyamin Netanyahu i ministar odbrane Ehud Barak ovu su poruku prenijeli nekolicini visokopozicioniranih američkih posjetilaca, među kojima je i šef Zajedničkog štaba SAD, savjetnik u Bijeloj kući za nacionalnu sigurnost, direktor državnih obavještajnih službi i vodeći zakonodavci iz SAD-a koji su pokušavali napraviti dogovor između SAD-a i Izraela oko odnosa prema iranskim nuklearnim ambicijama.

Netanyahu je poruku prenio svim Amerikancima koji su došli u Izrael na razgovore, kazao je neimenovani američki zvaničnik. On je govorio pod uvjetom anonimosti zbog osjetljive prirode strateških pregovora.

Bijela kuća trenutno nije komentirala ove navode. Pentagon i Ured direktora nacionalnih obavještajnih službi su odbili komentirati navode, kao i izraelska ambasada.

Iran tvrdi kako njegov nuklearni program ima mirnodopske namjere, no Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) upozorava da bi program obogaćivanja uranijuma mogao biti uvod za izgradnju nuklearnog oružja.

Iz SAD se kaže kako se ne zna da li je Iran odlučio iskoristiti nuklearni materijal za oružje i da li ga je stavio na projektil ili neki drugi uređaj.

Ljutnja na Bijelu kuću

Tajno upozorenje će vjerovatno zabrinuti američke zvaničnike i početi susrete na visokom nivou sa Izraelom i SAD veoma udaljenim o pitanju kako se odnositi sa Iranom.

No, navodi agencija AP, odluka da se o napadu ne obavijesti SAD također dolazi iz izraelske ljutnje na Bijelu kuću.

Nakon posjete savjetnika za nacionalnu sigurnost Toma Donilona, Izraelci su postali uvjereni da Amerikanci neće pokrenuti vojnu akciju, niti će se složiti sa jednostranom akcijom Izraela protiv Irana.

Izraelci su zaključili kako će morati sami izvesti napad, a ovaj zaključak će pokušati ovjeriti u seriji sastanaka kroz naredne dvije sedmice u Washingtonu, kaže neimenovani zvaničnik za AP.

Barak će se susresti sa ljudima iz vrha administracije i zvaničnicima Kongresa. Netanyahu naredne sedmice dolazi u Washington na susrete sa predsjednikom Barackom Obamom.

Izvor: Agencije