Bez jasnog favorita na senegalskim izborima

Macky Sall tvrdi da ni on, ni Wade nisu osvojili 50 posto glasova u prvom krugu izbora (AFP)

Na senegalskim predsjedničkim izborima nema jasnog favorita, što čini drugi krug izbora „neizbježnim“, izjavio je jedan od glavnih protivnika trenutnog predsjednika Abdoulayea Wadea.

Bivši premijer Macky Sall kazao je novinarima u ponedjeljak da ni on, ni Wade nisu osvojili 50 posto glasova na izborima održanim u nedjelju.

Sall je kazao da je on pobijedio u prijestolnici Dakaru i još nekoliko velikih gradova.

Wade (85),  je smatran favoritom tokom prve runde izbora, dok je opozicija podijeljena između 13 kandidata.

Wade, koji traži treći predsjednički mandat, te kojega opozicija optužuje da je promijenio ustav kako bi ostao na vlasti, ranije je obećao da će osvojiti „ubjedljivu većinu“ glasova.

Nedjeljno glasanje prošlo je bez većih incidenata, a prebrojavanje glasova, započeto u nedjelju navečer, nastavlja se u ponedjeljak.

Djelomični izborni rezultati objavljuju se u ponedjeljak na državnim i privatnim radio stanicama.

Sall i Idrissa Seck su glavni protivnički kandidati od 13 ljudi koji pokušavaju s vlasti zbaciti Wadea.

Međunarodna zabrinutost

Wadeov glasnogovornik Jean-Paul Dias kazao je da je prema dosadašnjim rezultatima, predsjednik osvojio između 34 i 36 posto glasova, dok je Sall osvojio između 32 i 34 posto glasova.

Stotine glasača izviždalo je Wadea kada je glasao u nedjelju u društvu kćerke Sindiely i sina Karima.

Senegal, bivša francuska kolonija, jedna je od najstarijih afričkih demokratija, ali Wadeov pokušaj da osigura i treći predsjednički mandat izazvao je međunarodnu zabrinutost nakon višesedmičnih demonstracija.

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon pozvao je ranije ove sedmice na „mirne i transparentne“ izbore.

Iako je već odslužio dva mandata, Wade, koji je postao predsjednik 2000.godine, kazao je kako mu ustavne promjene uvedene 2008. godine, kojima su mandati ograničeni na sedam godina, omogućavaju da se još dva puta kandidira za predsjednika.

Izvori: Al Jazeera i agencije