Potonuo trajekt sa 350 putnika

Premijerka Australije Julia Gillard nazvala nesreću "velikom tragedijom" (EPA)

Kod istočne obale Papue Nove Gvineje u srijedu je potonuo trajekt sa 350 putnika, a spasioci su do sada spasili više od 230 osoba, dok se za ostale strahuje da su nestali ili stradali, saopćili su zvaničnici.

U spasilačkoj operaciji poslije potonuća trajekta, koji je putovao iz Kimbea na otoku Nova Britanija u Lae na glavnom otoku, učestvuju avion iz Australije, tri helikoptera i šest brodova.

Premijerka Australije Julia Gillard izjavila je da je ovo “velika tragedija”, dodajući da je njena zemlja pritekla u pomoć susjedu.

Australska agencija za pomorsku sigurnost (AMSA) je prva uočila signal da je trajekt u nevolji i obavijestila je Pomorski koordinacioni spasilački centar u Papui Novoj Gvineji, koji koordinira spasilačkom operacijom, navodi AP.

Poginuli studenti

Kako je izvijestila australska državna televizija ABC, policija u Kimbeu je saopćila da su među žrtvama studenti i nastavnički pripravnici.

Zvaničnik na mjestu nesreće kazao je da se trajekt prevrnuo u nemirnom moru i potonuo četiri sata kasnije, izvijestio je lokalni dnevni list Post-Courier.

Kako je za ovaj list kazao šef Meteorološkog zavoda Papue Nove Gvineje Sam Maiha, pomorske agencije upozorene su da brodovi ove sedmice ne plove zbog jakih vjetrova.

Premijer Peter O'Neill kazao je da je uzrok nesreće nepoznat, ali i priznao da postoje sigurnosni propusti u pomorskoj industriji.

„Moramo poboljšati mjere sigurnosti u ovoj industriji“, kazao je O'Neill novinarima.

Australski spasilački avion stigao je na mjesto nesreće, a planira se dolazak još dvije letjelice.

Glasnogovornica Australskog zavoda za pomorsku sigurnost Carly Lusk kazala je da je posada prvog aviona bacila nekoliko čamaca za spašavanje preživjelima.

Star Ships, jedan od najvećih brodovlasnika u Papui Novoj Gvineji, često plovi na otoke, uključujući Kimbe, popularno mjesto za ronioce.

Izvor: Agencije