Seehofer predsjednik Njemačke do izbora

Predsjednik Bundesrata, gornjeg doma njemačkog parlamenta u kome su zastupljeni predstavnici 16 njemačkih pokrajina, Horst Seehofer, će, prema ustavu, do izbora novog šefa države, obavljati funkciju predsjednika Njemačke.

Ustavom je precizirano da će izbor novog predsjednika uslijediti u roku od mjesec dana.

Seehofer je šef bavarske vlade i Kršćansko-socijalne unije i prvi iz te partije u historiji zemlje na mjestu šefa države.

Privremeni njemački predsjednik iza sebe ima brojne političke uspjehe, sakupljene “poene” i pohvale, ali i jednu privatnu “priču” koja je prije nekoliko godina zaokupljala medije.

Na nišanu javnosti

Seehofer, političar markantnog izgleda, oženjen, otac troje bračne i jednog vanbračnog djeteta je 2007. godine posebno bio na nišanu medija i javnosti, kada je njegova ljubavnica rodila dijete, koje je on, zatim, priznao, što nije dovelo do razvoda braka.

Za 18. mart bi trebalo da bude sazvana Savezna skupština, ustavni organ koji se sastaje samo jednom u pet godina (kada je sve regularno) i to radi izbora predsjednika države, a sama kancelarka Angela Merkel je već u petak najavila da će budućeg predsjednika tražiti zajedno s opozicijom.

Izbor iz tri pokušaja

Ustav, koji je Njemačka dobila pod budnim okom sila pobjednica u Drugom svjetskom ratu, omogućava da se predsjednik može birati iz tri pokušaja – u prvom i drugom pokušaju je za izbor potrebna apsolutna, a u trećem relativna većina.


Steinmeier (lijevo) i Maiziere
potencijalni predsjednici Njemačke [AFP]

Ukoliko se u prvom krugu ne izglasa njemački predsjednik, onda odmah može početi i sljedeći krug glasanja.

Prema Ustavu, Njemačka ne bira direktno ni kancelara ni predsjednika. Savezni predsjednik mora biti Nijemac sa pravom glasa i to stariji od 40 godina.

On ima pravo na najviše dva mandata po pet godina, nema vrhovnu komandu nad oružanim snagama i protokolarno stoji na čelu zemlje, kao ustavni organ koji predstavlja državu “kod kuće” i u inostranstvu.

Ko će biti novi njemački predsjednik, za sada se samo spekulira – od Thomasa de Maiziera, aktuelnog ministra odbrane, demokršćanina, do opozicionog prvaka, socijaldemokrate Frank-Waltera Steinmeiera, bivšeg šefa diplomatije i “neuspjelog” kancelarskog kandidata, koga je Merkel pobijedila.

Agencije podsjećaju da je Merkel prije dvije godine ostala bez Horsta Kohlera, prvog njemačkog predsjednika u historiji koji je na mjesto šefa države podnio ostavku poslije izjava da se trgovinski putevi, ako se mora, mogu braniti i oružjem, što je opozicija tada dočekala kao “rat za privredu” i u petak bez Wulffa, koji se povukao zbog optužbi za finansijske malverzacije, odnosno, da je političkom funkcijom pribavljao materijalnu korist.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO