Novi sukobi u libijskom pustinjskom gradu

U Libiji vlada zabrinutost zbog mogućih aktivnosti Gaddafijevih pristalica (AFP)

Najmanje šest osoba poginulo je u srijedu u sukobima između plemena Tobu i Zvai na jugozapadu Libije, čime je broj poginulih u sukobima između ta dva plemena koji su počeli prije nekoliko dana porastao na 30, saopćili su plemenski izvori.

Prema riječima neimenovanog starijeg člana plemena Tobu, u srijedu je u sukobima u gradu Kufra poginulo šest osoba, dok je nepoznata grupa, koja sebe naziva Nacionalni skup pripadnika plemena Tobu (NTR), saopćila da je grad Kufra zona katastrofe, a pleme Tobu meta genocida.

U žestokim sukobima između dva plemena u nedjelju i ponedjeljak poginulo je osam pripadnika plemena Tobu i devet pripadnika plemena Zvai, prenosi AFP.

Nepoznata grupa, koja sebe naziva Nacionalni skup pripadnika plemena Tobu, saopćila je da je grad Kufra zona katastrofe, a pleme Tobu meta genocida.

Pripadnik plemena Tobu Turki Tobawi izjavio je u utorak za AFP da su pripadnici plemena Zvai okružili pripadnike njegovog plemena sa svih strana i da ih napadaju teškim naoružanjem.

On je optužio libijsko Nacionalno prelazno vijeće (NPV) da podržava pleme Zvai tako što im šalje oružje i borce, što je potvrdio i izvor iz plemena Zvai.

Defile Tripolijem

Najnoviji sukobi izbili su nakon što su jednog mladića iz plemena Zvai navodno ubila trojica pripadnika plemena Tobu prošle sedmice.

Prethodne noći nekoliko hiljada boraca sa zapada Libije prodefiliralo je ulicama Tripolija, pucajući povremeno u zrak iz automatskog oružja.

Ova parada predstavljala je demonstraciju sile pripadnika više desetina raznih oružanih formacija, koje su u ponedjeljak najavile formiranje novog, ujedinjenog vojnog vijeća.

Najnoviji sukobi izbili su nakon što su jednog mladića iz plemena Zvai navodno ubila trojica pripadnika plemena Tobu.

Defile naoružanih boraca održan je kako bi se zastrašili i odvratili svi oni koji eventualno planiraju napade tokom predstojeće proslave godišnjice početka pobune, koja je u oktobru okončana svrgavanjem i ubistvom Muammara Gaddafija, naveo je AP.

Zabrinutost zbog mogućih aktivnosti Gaddafijevih pristalica porasla je od kada je jedan od njegovih sinova pozvao na novi ustanak.

NPV, koje upravlja Libijom, pokušava držati pod kontrolom stotine različitih oružanih formacija koje su učestvovale u višemjesečnim sukobima.

Izvor: Agencije