Nastavlja se granatiranje Homsa

U Homsu od početka napada 400 ubijenih (EPA)

Zbog najžešćih napada na sirijski grad Homs u posljednjih sedam dana onemogućena je evakuacija trudnica, povrijeđenih i bolesnih, saopćili su aktivisti, dok je američka državna tajnica Hillary Clinton izjavila da će Ujedinjeni narodi (UN) teško odobriti mirovnu misiju za ovu zemlju.

Aktivisti iz sirijske organizacije Lokalni komiteti za koordinaciju saopćili su u utorak ujutro da je grad Homs, središte pobune protiv Assada, ponovo meta “brutalnog granatiranja”.

Sirijske snage granatiraju Homs duže od sedam dana. Državna vojska pokrenula je posljednju ofanzivu tokom prošlog vikenda na dijelove grada koje je zauzela opozicija.

Stotine mrtvih

„Bombardiranje kvarta Baba Amr, koje je počelo u zoru, najintenzivnije je u posljednjih pet dana. U prosjeku, na grad svakog minuta padaju dvije rakete“, kazao je Rami Abdel Rahman iz  Sirijskog opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Londonu, pozivajući se na izjave svjedoka u Homsu. 

Hadi Abdallah iz Vijeća za revoluciju Homsa kazao je za AFP da je humanitarna situacija u gradu izuzetno teška.

„Stanje je tragično. Ima trudnih žena, srčanih bolesnika, dijabetičara i povrijeđenih koje ne uspijevamo evakuirati“, kazao je Abdallah.

Aktivisti navode da je više od 400 osoba poginulo u Homsu od početka ofanzive.

Nakon razgovora o stanju u Siriji s ministrom vanjskih poslova Turske Ahmetom Davutogluom, Clinton je kazala da Sjedinjene Američke Države podržavaju najnoviji plan Arapske lige o Siriji i spremne su humanitarno pomoći, ali će UN teško odobriti mirovnu misiju koja bi prekinula represiju režima predsjednika Bashara al-Assada nad narodom.

Stav Rusije

Arapska liga u nedjelju je usvojila rezoluciju kojom poziva na osnivanje zajedničke mirovne misije UN-a i arapskih zemalja u Siriji.

“Čuli smo poziv sirijskog naroda u pomoć i spremni smo raditi na dopremi lijekova, hitne pomoći ranjenima i stradalima”, rekla je Clinton, ali i istakla da će plan Arapske lige biti teško provesti zbog protivljenja Kine i Rusije.

Međutim, kako je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Mihail Bogdanov kazao za ruski radio Eho Moskve, Rusija će možda poslati trupe u zajedničku mirovnu misiju u Siriji ako misija bude odgovarala Povelji UN-a i „bude moguće postići dogovor sa Damaskom“, prenijela je ruska agencija Interfax.

„Trenutno se Moskva savjetuje o Siriji sa svim svojim partnerima“, kazao je Bogdanov za ruski radio.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergei Lavrov kazao je novinarima u ponedjeljak da ova zemlja traži objašnjenja arapskih država o predloženoj misiji.

U Vijeću sigurnosti UN-a Rusija i Kina su blokirale rezoluciju kojom se osuđuje represija i poziva Assad da ode s vlasti.

Povjerenica UN-a za ljudska prava Navi Pillay izrazila je u ponedjeljak zabrinutost da bi sukobi u Siriji mogli prerasti u građanski rat i pozvala Međunarodni sud pravde da preispita slučaj Assada.

Pillay je u Generalnoj skupštini UN-a ponovila upozorenje generalnog sekretara ove organizacije  Ban Ki-moona da sirijske vlasti ne smiju zloupotrebljavati neaktivnost Vijeća sigurnosti kao povod za dalje napade na civile.

Prema navodima organizacija za zaštitu ljudskih prava, od početka pobune protiv Assada u martu prošle godine poginulo više od 7.000 ljudi.   

Izvor: Agencije