Lavrov: Libijski scenario moguć u Siriji

Lavrov (lijevo) s holandskim premijerom Markom Rutteom: Moskva ima pitanja u vezi s odlukom da se okonča misija Arapske lige u Siriji (EPA)

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u utorak, po dolasku u Amsterdam, da ne isključuje mogućnost da se libijski scenario ponovi u Siriji.

On je ukazao da se kompromitujući materijal o Siriji “nagomilava” i da se on može iskoristiti za izgovor i nešto slično kao s događajima u Libiji.

Moskva, dodao je Lavrov, ima pitanja u vezi s odlukom da se okonča misija Arapske lige (AL) u Siriji.

Lavrov je priznao da je probleme Sirije nemoguće riješiti bez međunarodne zajednice.

“Već smo vidjeli zaštitu civila u Libiji i znamo šta se tamo dogodilo. Zato imamo pitanja oko odluke da se obustavi posmatračka misija AL-a, koja je počela djelovati uz odobrenje režima, i da se predloži zajednička misija s Ujedinjenim narodima (UN), koja bi izazvala negativnu reakciju vlasti”, rekao je on, prenosi Itar-Tass.

Lavrov je priznao da je probleme Sirije nemoguće riješiti bez međunarodne zajednice.

‘Grupa prijatelja Sirije’

Međutim, prema njegovim riječima, ideja o formiranju “Grupe prijatelja Sirije” je zapravo poziv međunarodnoj zajednici da zauzme stranu u sukobu.


Nastavljaju se napadi sirijske vojske na civile [AFP/Getty]

“Međunarodna zajednica je već uložila dosta napora da opoziciju ubijedi da ne pregovara s vlastima”, kazao je ministar.

Evropska unija (EU) je podržala poziv AL-a da se u Siriju uputi zajednička mirovna misija UN-a i arapskih zemalja i zatražila od Vijeća sigurnosti UN-a da djeluje u cilju zaustavljanja nasilja u toj zemlji.

Sirijske vlasti odlučno su odbacile pozive da dozvole dolazak mirovnih snaga u zemlju, uz ocjenu da bi to bilo miješanje u unutrašnje stvari suverene države.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova podržalo je nastojanje AL-a za posredovanje u Siriji, ali nije ponudilo jasan znak podrške arapskom pozivu da se u tu zemlju pošalju mirovne trupe koje bi spriječile obračun sirijskih vlasti s opozicijom.

Izvor: Agencije