Bugarska odustala od ACTA-e

U Sofiji se proteklog vikenda okupilo više od 4.000 ljudi, koji su pozvali parlament da ne ratificira sporazum (AFP)

Bugarska odustaje od ratifikacije Međunarodnog sporazuma o borbi protiv piraterije (ACTA), izjavio je u utorak bugarski ministar ekonomije, energetike i turizma Trajčo Trajkov.

On je najavio da će vladi u srijedu podnijeti prijedlog odluke o odustajanju Bugarske od učešća u ACTA, sve dok ne postanu jasni stavovi ostalih zemalja članica Evropske unije (EU).

I predsjednik Evropskog parlamenta (EP) Martin Schulz kritizirao je u ponedjeljak kontroverzni ACTA i ocijenio da dokument nije dobar u sadašnjem obliku.

Dokument nisu potpisale članice EU – Njemačka, Estonija, Slovačka, Kipar i Holandija, dok su Češka, Poljska i Latvija saopćile da odustaju od ratifikacije sporazuma.

Države imaju pravo pojedinačno usvojiti sporazum ACTA, ali on mora proći i na nivou EU da bio postao efikasno sredstvo za zaštitu intelektualne imovine.

Ovaj sporazum u januaru su potpisale 22 države članice EU, SAD, Japan, Kanada, Novi Zeland, Australija, Singapur, Južna Koreja, Maroko, Meksiko i Švicarska.


Trajčo Trajkov [AFP]

Protesti u Sofiji

Dokument nisu potpisale članice EU – Njemačka, Estonija, Slovačka, Kipar i Holandija, dok su Češka, Poljska i Latvija saopćile da odustaju od ratifikacije sporazuma.

Evropska komisija (EK) saopćila je da dokument trebaju ratificirati sve zemlje potpisnica da bi on stupio na snagu.

EK pokušava osigurati ratifikaciju i u zemljama EU i u EP-u.

Evropski komesar za trgovinu Karel de Gucht govorit će krajem februara pred EP-om u prilog ACTA, ali i u EK-a priznaju da su se izgledi smanjili.

Sporazum je izazvao negodovanje među aktivistima pokreta za slobodu govora, koji smatraju da ACTA vlastima daje više ovlaštenja i da ide dalje od kontroverznog američkog zakona – Stop on line piratskim aktima (SOPA).

Tokom proteklog vikenda u Sofiji je protestiralo više od 4.000 ljudi, koji su pozvali parlament da ne ratificira sporazum.

Izvor: Agencije