‘Arapsko proljeće’ na Berlinaleu

Članovi žirija Jake Gyllenhaal, Mike Leigh i direktor festivala Dieter Kosslick na ceremoniji otvaranja (slijeva na desno) (Getty Images)

U Berlinu je u četvrtak navečer, projekcijom filma Les adieux a la Reine (Zbogom kraljice) francuskog reditelja Benoita Jacquota, otvoren 62. Međunarodni filmski festival, poznatiji kao Berlinale.

“62. Međunarodni filmski festival u Berlinu je otvoren”, izjavio je ovogodišnji predsjednik žirija, britanski reditelj Mike Leigh.

Prije toga su se publici na svečanom otvorenju u Berlinale Palastu obratili njemački državni sekretar za kulturu Bernd Neumann, berlinski gradonačelnik Klaus Wowereit te direktor Berlinalea Dieter Kosslick.

Govor o Siriji

Na ovogodišnjem Berlinalu bit će prikazano 395 filmova u nekoliko programa, od kojih su najvažniji natjecateljski program te Panorama i Forum.

U glavnom natjecateljskom programu bit će prikazana 23 filma, od toga čega pet filmova van konkurencije.

Za jednu od nagrada konkurira 18 filmova.

Berlinale se posljednjih godina profilirao kao festival političkog filma.

Ova godine će tako biti prikazano nekoliko filmova koji tematiziraju događaje vezane uz “Arapsko proljeće”.

Bit će prikazani i filmovi o katastrofi u japanskoj Fukušimi, kao i protesti protiv globalnog finansijskog sistema.

Na aktuelnu političku situaciju u Siriji tokom pozdravnog govora ukazao je i Bernd Neumann.

Paralelno s Berlinalom, održava se i filmski sajam European Film Market (EFM), na kojem će Hrvatski audiovizuelni centar (HAVC) predstaviti recentu hrvatsku filmsku produkciju.

Umjetnici sa Balkana

Što se tiče učešća umjetnika iz regiona na ovogodišnjem festivalu, s nestrpljenjem se očekuje projekcija filma Zemlja krvi i meda, prvog rediteljskog djela američke glumice Angeleine Jolie, koja će također boraviti u Berlinu.

U ovom projektu angažirani su glumci iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.

Bit će prikazan i film Parada, rađen u srbijansko-hrvatskoj koprodukciji reditelja Srđana Dragojevića.

Ove godine Zlatni medvjed za životno djelo bit će dodijeljen američkoj glumici Meryl Streep.

Na ovogodišnjem festivalu, s nestrpljenjem se očekuje projekcija filma Zemlja krvi i meda, prvog rediteljskog djela američke glumice Angeleine Jolie, koja će također boraviti u Berlinu.

Od međunarodnih zvijezda, dolazak na Berlinale su, između ostalih, potvrdili Clint Eastwood, Christian Bale, Uma Thurman, Keanu Reeves, Leonardo DiCaprio…

Službeni dio festivala završava se 18. februara dodjelom glavnih nagrada Zlatnog medvjeda za najbolji film te Srebrnih medvjeda, između ostalog za režiju i glavne muške i ženske uloge.

Osim predsjednika Mikea Leagha, u radu žirija sudjeluju i Anton Corbijn, Asghar Farhadi, Charlotte Gainsbourg, Jake Gyllenhaal, Francois Ozon, Boualem Sansal i Barbara Sukowa.

Berlinale se zatvara u nedjelju, 19. februara, danom rezerviranim za širu publiku.

Izvor: Agencije