Rusija: Bez libijskog scenarija u Siriji

Civili, uključujući djecu, trpe teške posljedice rata (AFP)

Generalni sekretar Arapske lige (AL) Nabil al-Arabi izrazio je nadu u približavanje SAD-a i Rusije po pitanju Sirije kako bi se olakšalo rješenje krize u toj zemlji u Ujedinjenim narodima (UN).

“SAD i Rusija vode s međunarodnim izaslanikom Lahdarom Brahimijem razgovore koji su se nastavili u Ženevi”, kazao je Arabi u Dohi, na sastanku arapskog ministarskog odbora o Siriji.

Šefica američke diplomacije Hillary Clinton susrela se u četvrtak u Dublinu s ruskim kolegom Sergejem Lavrovim i Brahimijem. Priznala je da susret nije završen “značajnim napretkom”, ali je naglasila da će biti drugih susreta.

Priprema rezolucije

Arabi je kazao da je cilj američko-ruskih razgovora “priprema rezolucije koja bi bila podnešena Vijeću sigurnosti UN-a” oko rješenja sirijske krize.

“Takva će rezolucija biti jasna poruka režimu u Damasku da više nema zaštite”, kazao je on.

Ministarski odbor o Siriji, pod predsjedanjem Katara, okuplja Saudijsku Arabiju, Oman, Egipat, Sudan, Alžir, Irak i Kuvajt.

Rusija neće dopustiti da se u Siriji ponovi libijski scenarij i ona ne vodi nikakve razgovore o sudbini sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, prenose ruski mediji.

“Nećemo dopustiti da se libijsko iskustvo ponovi u Siriji. Nažalost, naši zapadni partneri udaljili su se od Ženevskih sporazuma i traže odlazak Assada”, rekao je Lavrov.

Rusija i Kina uložile su veto na rezoluciju UN-a o Siriji 19. jula, zbog bojazni da će ona dovesti do strane vojne intervencije u toj zemlji.

Moskva kaže da ona nema nikakav poseban interes u tome da Assad ostane na vlasti, ali da sirijski narod mora sam odlučiti o svojoj sudbini.

Lavrov je također kazao da Rusija “ne održava nikakve razgovore o Assadovoj sudbini”.

U međuvremenu je sekretar Ruskog vijeća sigurnosti Nikolaj Patrušev izjavio da Sirija uvjerava Rusiju da na postoji opasnost od širenja hemijskog oružja u toj zemlji.

Posljednji garnizon

“Sirijska Vlada nas uvjerava da neće dopustiti širenje [hemijskog oružja]. Nadamo se da će tako i biti”, kazao je Patrušev.

Sirijski pobunjenici su prekinuli granatiranje vojne baze koju sedmicama opkoljavaju, jer strahuju od kemijskog oružja koje bi moglo biti u njemu, rekao je jedan od njihovih komandanata.

“Postoji mogućnost da se tamo nalazi hemijsko oružje, iako nismo sigurni”, rekao je šeik Azam Ajamar.

Oko 12 kilometara sjeverozapadno od Halepa baza šeika Sulejmana je posljednji vojni garnizon u toj regiji.

Pobunjenici koji su krajem novembra najavljivali skori napad na bazu sada su ga odgodili, zbog mogućnosti da se tamo nalazi oružje ili toksični proizvodi, rekli su pobunjenici, prenosi AFP.

Zapadne sile šire strah od hemijskog oružja kao izliku za intervenciju u Siriji, poručila je ranije Assadova Vlada, nakon što je nekoliko zapadnih zemalja izrazilo strah da bi Assad mogao upotrijebiti bojne otrove.

Izvor: Agencije