Rumunija: Vodi Socijalno-liberalna unija

Na parlamentarnim izborima u Rumuniji, prema izlaznim anketama, vodi Socijalno-liberalna unija premijera Viktora Ponte sa 57 posto glasova.

Koalicija Alijansa Desna Rumunija, oko predsjednika Trajana Baseskua i njegovog PDL-a, dobila je oko 19 posto povjerenja biračkog tijela.

U Rumuniji je u nedjelju trajalo glasanje na parlamentarnim izborima na kojima je oko 18 milona rumunskih birača pozvano izabrati sedmi po redu saziv parlamenta nakon pada komunističke diktature 1989 godine.

Za dvodomni Parlament, od ukupno 452 mjesta, 315 u Donjem domu i 137 u Senatu, natjecao se 2.451 kandidat.

Prema izbornom zakonu 18 mjesta u Donjem domu namijenjeno je zastupnicima onih manjina kojih stranke ne prijeđu izborni prag od pet posto.

Ankete predviđaju 60,5 posto glasova za Socijalno-liberalnu uniju (USL) u kojoj su socijaldemokrati premijera Victora Ponte, liberali (PNL) koje vodi Crin Antonescu, te mala konzervativna stranka PC.

Od krvave revolucije i svrgavanja diktatora Nikolaija  Chaucheskua 1989. godine, rumunskom političkom scenom dominiraju unutrašnji sukobi i korupcija.

Kako iz Bukurešta izvještava reporter Al Jazeere Peter Sharp, ovi izbori su ključni za budućnost Rumunije i njen odnos sa Evropskom unijom (EU).

Za Sandru Pralong, ovo je posljednja prilika da privuče glasače. U toku su posljednji časovi kampanje, na izborima koji će odlučiti o budućnosti Rumunije, suočene sa najtežom ekonomskom krizom u svojoj historiji.

Sandra se bori za mjesto u Parlamentu, kao kandidatkinja Desničarske rumunske alijanse.

Mladi odlaze u inostranstvo

Kćerka disidenta, bila je prisiljena da živi u Sjedinjenim Državama kako bi pobjegla od Chaucheskuovog komunističkog režima. Vratila se u domovinu nakon revolucije.

“Vaš život pripada zajednici u kojoj ste rođeni i zajednici u kojoj živite. Morate se posvetiti tome da nešto promijenite. Gdje da to učinim, ako ne u vlastitoj zemlji”, kaže Sandra Pralong.

“Ovo će biti presudna godina za Rumuniju. Druga najsiromašnija članica Evropske unije narednih mjeseci će pregovarati sa MMF-om o ključnom zajmu. Na ovim izborima joj je potreban jasan pobjednik, stranka koja će moći brzo formirati novu vladu i izboriti se sa aktulenom finansijskom krizom”, izvještava Peter Sharp.

Ali mnogi pripadnici nove generacije ne žele da glasaju, nego odlaze u inostranstvo u potrazi za boljim životom.

Među njima je stomatolog Cosmin Circu, jedan od mnogih eksperata koje Rumunija ne može priuštiti da izgubi.
Ali njegova mjesečna plata u ordinaciji u Bukureštu iznosi blizu 540 eura.

Planira da ode u Veliku Britaniju, gdje može da zarađuje najmanje 5.500 eura mjesečno.

“Nadam se da ću u istom periodu zarađivati više novca tamo nego ovdje. Zašto da sebi ne omogućim bolji život? Ipak, nisam još definitivno odlučio da li ću ostati i živjeti tamo, ili ću se vratiti u Rumuniju”, kaže Cosmin Circu, stomatolog.

‘Opasan sukob’

Prema anketama, vladajuća Socijalistička liberalna unija je bila u prednosti. Ali duboke podjele između predsjednika i premijera uveliko su narušile odnose Rumunije sa Briselom.

“Naš trenutni odnos sa Evropskom unijom je loš. Smatram da je, za budućnost Rumunije, taj sukob opasan. Sad je dosta”, kaže Ionel Blanculescu, ekonomist i bivši član Parlamenta.

Mladi Rumuni će se sve više okretati Evropi. Njihov zadatak na izborima je početak izgradnje nove budućnosti u zemlji koja se suočava sa novim izazovima.

Izvor: Al Jazeera