Prebjegli general: Assadovi vojnici su ubice

Šef sirijske vojne policije prebjegao je od vlade predsjednika Bashara Al Assada i optužio vojsku da su se pretvorili u „bandu ubica“, javljaju sigurnosni izvori putem internetskog video snimka.

U videu koji su prenijeli opozicijski aktivisti u četvrtak, oficir obučen u vojnu uniformu govori: „Ja, general Abdel Aziz Jassem Al Shallal, komandant sirijske Vojne policije, objavljujem da prebjegavam od vojske režima i pridružujem se narodnoj revoluciji.“

„Armija je odstupila od osnovne misije, koja je bila da se zaštiti zemlja, te se pretvorila u bandu ubica i destruktivaca“, rekao je Shallal u videu objavljenom na servisu YouTube.

„Uništenje gradova i sela, masakri nad našim narodom, nedužnim civilima, koji su izašli na ulicu i pozvali na slobodu“, je nagnalo Shallala na prebjeg, kaže on.

Njegov prebjeg se desio u trenutku dok se vojni pritisak nad režimom povećava i dok vladine baze padaju pod snagama pobunjenika u blizini glavnog grada Damaska i drugdje u zemlji.

Izvor iz sirijskih snaga sigurnosti je potvrdio prebjeg ali je umanjio njegovu važnost, rekavši da je Shallal trebao biti penzionisan i da je prebjegao kako bi se „igrao heroja“.

Reporter Al Jazeere, Mohamed Vall, u svom javljanju iz Beiruta je rekao: „Ovo bi mogao biti najvažniji prebjeg poslije sirijskog premijera, koji je to učinio u augustu“.

„Postoji obrazac ponašanja kojim sirijski zvaničnicni omalovažavaju ove prebjege. Rekli su da je na zalasku karijere i da je nevažan. Prebjezi se najčešće dešavaju kada se režim i snage za njegovu odbranu urušavaju“, dodao je on.

Izvor: Al Jazeera i agencije