MMF: Francuska da preispita plan o deficitu

Vlada premijera Ayraulta si može priuštiti sporiji oporavak (AFP)

Međunarodni monetarni fond (MMF) poručio je iz Washingtona vladi Francuske da treba zajedno sa sjedišten Evropske unije (EU) u Briselu da preispita plan o svođenju javnog deficita u 2013. na tri posto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Šef misije MMF-a Edward Gardner je na konferenciji za novinare u srijedu ocijenio da vlada premijera Jean-Marc Ayraulta treba da razgovara sa evropskim partnerima o smanjenju javnog deficita Francuske laganijim tempom.

MMF smatra da trenutna sutuacija u kojoj je privredni rast dva puta manji nego što je predvidjela Vpremijera Ayraulta nalaže da Francuska svede deficit u 2013. na 3,5 posto, osim ukoliko ne uvede dodatni plan štednje, koji je sve manje prihvatljiv za predstavnike Fonda zbog recesivnih posljedica politika štednje koji se provode u Evropi.

Stabilan kredibilitet

“Savjetujemo Francuskoj da u širom evropskom kontekstu preispita ekonomsku politiku za 2013”, poručio je Gardner.

Poruka Njemačkoj direktorice MMF Christine Lagarde u intervjuu u njemačkom nedjeljniku Ziet ide u prilog Gardnerovoj poruci Francuskoj.

“Njemačka i još neke zemlje mogu sebi dopustiti sporije smanjenje deficita nego ostali”, izjavila je Lagard.

Sličnu poruku je 21. decembra poslao i evropski komesar za ekonomsku i monetarne poslove Olli Rhen ocijenivši da Francuska ima stabilan srednjoročni kredibilitet, što joj pruža mogućnost sporijeg smanjenja deficita.

Sudeći prema ovim porukama Vlada premijera Ayraulta može da odahne, jer nije na njoj da sama odlučuje o svođenju deficita na tri posto, prokomentarisao je u srijedu pariški dnevnik Figaro.

Izvor: Agencije